GÜNEY AVRUPA'DA MARKA TESCİLİ

ARNAVUTLUK MARKA TESCİLİ

Arnavutluk’ta patent ve ticari markalar ofisinde kayıt işlemi genellikle 9 ila 11 ay sürebilir. Başvuru sahibi doğal kişi, tüzel kişi veya ortaklıklardan herhangi biri olabilir. Başvuru için başvuru sahibi ile ilgili detaylı bilgilerin sunulması gerekmektedir.

Başvurunun geçerli olabilmesi için basit imzalı bir vekaletname, marka görseli ve uluslararası nice sınıflandırması temel alınarak hazırlanan emtia listesi istenmektedir.

Başvurunun tescil edilebilmesi için belirlenen tescil ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Bu ücretin ödenmesiyle birlikte, marka başvuru tarihinden itibaren 10 yıl boyunca marka koruma altına alınmış olacaktır.

Eğer başvuruya ilişkin olarak ofis tarafından red kararı verilirse, başvuru sahibi bu karara 2 ay içerisinde itiraz edebilir.

ANDORRA MARKA TESCİLİ

Andorra, Madrid Protokolü’ne üye değildir, bu nedenle marka başvurusu yapmak için doğrudan başvuru yapılması gerekmektedir.

Marka başvurusu yapıldıktan sonra, marka 10 yıl boyunca koruma altına alınır. Ancak, başvuruda bulunan kişi veya kuruluşun mal ve hizmet sınıfları listesini belirtmesi gerekmektedir.

Başvuru için, basit imzalı bir vekaletname gereklidir. Ayrıca, başvuru sahibinin sağlaması gereken bilgilerin Katalanca tercümesi de gerekmektedir.

BOSNA HERSEK MARKA TESCİLİ

Bosna Hersek, Madrid Protokolü’ne üye bir ülkedir ve Madrid Protokolü üzerinden marka başvuruları yapılabilmektedir. Tescil edilmek istenen markalar siyah beyaz ise en az bir tane ve maksimum 8×8 cm ölçülerinde bir çıktı ile sunulmalıdır.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname gerekmektedir. Tescil edilmek istenen markanın örneği 9×9 cm boyutlarında olmalıdır. Rüçhan hakkı kullanılacaksa, bu belge Boşnakça olmalı ve noter onaylı bir şekilde sunulmalıdır.

Uluslararası nice sınıflandırma sistemi geçerlidir ve başvurular çoklu sınıflar halinde yapılabilir.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yıllık periyotlarla süresiz olarak yenilenebilir.

Marka başvurusu yapıldıktan sonra inceleme sürecinden geçer ve ardından 3 aylık bir süre için resmi bültende yayınlanır. Bu süre zarfında üçüncü kişiler itirazda bulunabilir.

Tescil tarihinden veya son kullanım tarihinden itibaren 5 yıl boyunca kullanılmayan markaların iptali, üçüncü kişiler tarafından dava açılarak talep edilebilir.

HIRVATİSTAN MARKA TESCİLİ

Hırvatistan, Madrid Protokolü’ne üyedir. Dolayısıyla marka başvurusu yapmak için Madrid protokolü üzerinden başvuruda bulunulabileceği gibi, ülke içerisinde bir vekil yardımı ile de başvuru yapılabilir. Marka tescili genellikle toplamda 12 ay gibi bir sürede tamamlanmaktadır.

Başvuru için basit imzalı vekaletname ve apostille gerekmektedir. Ayrıca, başvurudan sonra 3 ay içerisinde rüçhan belgesinin ofise sunulması gerekmektedir. Markanın kullanılacağı sınıfların bir listesi ile birlikte markanın 2 adet örneği de verilmelidir.

Uluslararası nice sınıflandırma sistemi geçerlidir ve başvurular çoklu sınıflar halinde yapılabilmektedir.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenileme yapılarak süresizce kullanılabilmektedir.

Marka incelendikten sonra, tescil işlemi tamamlanana kadar 3 aylık bir süre için marka resmi bültende yayınlanır ve bu süre zarfında markanın iptali için itiraz edilebilir.

Tescil tarihinden veya son kullanım tarihinden itibaren 5 yıl boyunca kullanılmayan markaların iptali için üçüncü kişiler tarafından dava açılabilir.

TÜRKİYE MARKA TESCİLİ

Türkiye, Madrid Protokolü’ne üyedir ve marka başvuruları Madrid protokolü üzerinden yapılabildiği gibi ülke içerisinde bir vekil aracılığı ile de doğrudan yapılabilir.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname gereklidir. Marka siyah beyaz ise 1 adet kopyası yeterlidir, ancak renkli ise 9 adet kopyası gerekmektedir.

Uluslararası nice sınıflandırma sistemi kullanılmakta olup, başvurular bu sisteme göre sınıflandırılmaktadır.

Marka koruma süresi 10 yıldır. 10 yılın sonunda marka koruma süresi 10 yıl daha uzatılabilmektedir, böylece toplamda 20 yıl süreyle korunabilir.

Marka kullanma yükümlülüğü 5 yıldır. Markanın tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde kullanılmaması durumunda iptal edilebilir.

YUNANİSTAN MARKA TESCİLİ

Yunanistan, Madrid Protokolü’ne üyedir. Dolayısıyla marka başvurusu yapmak için Madrid protokolü üzerinden başvuru yapılabildiği gibi, bireysel olarak da yerel bir vekil aracılığı ile başvuru yapılabilmektedir. Marka başvurusu yapıldıktan sonra tescil işlemi genellikle 5 ay içerisinde tamamlanmaktadır.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname gerekmektedir. Ayrıca, markanın 10 adet baskısı istenmektedir. Eğer seçilen marka renkli ise 15 adet baskı gerekmektedir. Başvuran kuruluşun tüzüğü ve seçilen mal ve hizmetlerin listesi de sunulmalıdır. Tüm istenen belgelerin apostille tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Rüçhan hakkı kullanılacaksa, bu belge 6 ay içerisinde sunulmalıdır.

Çoklu başvuru sistemi kullanılmaktadır.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresizce kullanılabilmektedir.

Tescile engel bir durumu olmayan markalar, tescil işlemi tamamlandıktan sonra resmi bültende 3 ay süreyle yayınlanmaktadır. Bu süre zarfında üçüncü kişiler tarafından itiraz edilebilir.

Marka kullanım yükümlülüğü, tescil tarihi itibariyle 5 yıldır. 5 yıl boyunca kullanılmayan markaların iptali için üçüncü kişiler iptal davası açabilir.

İTALYA MARKA TESCİLİ

İtalya, Madrid Protokolü’ne üyedir. Dolayısıyla marka başvurusu yapmak için Madrid protokolü üzerinden başvuru yapılabildiği gibi, ülke içerisindeki bir vekil aracılığı ile de direkt olarak başvuru yapılabilir. Bir markanın tescili genellikle 18 ay kadar sürebilir.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname gerekmektedir. Seçilen markanın 7×7 cm boyutlarında basılı bir örneği de istenmektedir. Rüçhan hakkı kullanılacaksa, kullanılacak başvurunun İngilizce çevirisi ve sertifikalı bir kopyası gerekmektedir.

Çoklu sınıf ve uluslararası nice sınıflandırma sistemi kullanılmaktadır.

Marka koruma süresi 10 yıldır. 10 yılda bir yenilenme durumunda marka süresiz olarak kullanılabilmektedir.

Marka inceleme işleminden geçtikten sonra, tescil işlemi tamamlanana kadar 3 aylık bir süre için marka resmi bültende yayınlanır ve bu süre zarfında üçüncü kişiler tarafından itiraz edilebilir.

Tescil tarihi itibariyle veya son kullanımdan sonra 5 yıl boyunca marka kullanılmayan durumlarda, üçüncü kişiler dava açarak markanın iptalini talep edebilir.

KUZEY MAKEDONYA MARKA TESCİLİ

Kuzey Makedonya, Madrid Protokolü’ne üyedir ve Madrid Protokolü üzerinden marka başvurusu yapılabilmektedir. Ancak, Madrid Protokolü üzerinden değil de direkt başvuru yapmak için başvuranın Makedonya’da ikamet etmiyorsa, bir Makedonyalı bir temsilci aracılığı ile başvuru yapması gerekmektedir. Marka tescil süresi genellikle yaklaşık 12 ay sürmektedir.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname yeterlidir. Başvuru sahibinin seçtiği markanın mal ve hizmet sınıflarının listesi de sunulmalıdır. Eğer marka siyah-beyaz ise 10 adet baskı gerekmektedir, renkli ise 14 adet baskı istenmektedir.

Marka başvurularında çoklu sınıflandırma sistemi kullanılmaktadır ve uluslararası nice sınıflandırma sistemine tabiidir.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresiz olarak kullanılabilmektedir.

Marka inceleme işleminden geçtikten sonra, tescil işlemi tamamlanana kadar 3 aylık bir süre için marka resmi bültende yayınlanır ve bu süre zarfında üçüncü kişiler tarafından itiraz edilebilir.

Tescil tarihinden veya son kullanımdan itibaren 5 yıl boyunca marka kullanılmayan durumlarda, üçüncü kişiler dava açarak markanın iptalini talep edebilir.

MALTA MARKA TESCİLİ

Malta, Madrid Protokolü’ne üye değildir, bu nedenle marka başvurusu yapmak isteyenler ülke üzerinde bir vekil aracılığı ile başvurmalıdır. Tescil işlemi genellikle 1 yıl içerisinde tamamlanmaktadır.

Başvuru sırasında markanın kullanılacağı sınıfların bir listesi sunulmalıdır. Ayrıca, markanın bir basılı örneği de başvuruya eklenmelidir.

Malta’da tek sınıflı sistem kullanılmaktadır, yani her sınıf için ayrı bir başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruda uluslararası nice sınıflandırma sisteminin 10. sayısına tabiidir.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresiz olarak kullanılabilmektedir.

Tescil tarihinden itibaren 5 yıl boyunca markanın kullanılması zorunludur. 5 yıl boyunca marka kullanılmazsa, üçüncü kişiler markanın iptali için dava açabilir.

KARADAĞ MARKA TESCİLİ

Karadağ, Madrid Protokolü’ne üye değildir. Dolayısıyla, marka başvurusu yapmak isteyenlerin ülke üzerinde bir vekil aracılığı ile başvuru yapması gerekmektedir.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname gerekmektedir. Ayrıca, markanın kullanılacağı sınıfların bir listesi Karadağca olarak verilmelidir. Eğer rüçhan hakkı kullanılacaksa, bu belge noter onaylı ve Karadağca olarak verilmelidir.

Marka koruma süresi 10 yıldır. Bu süre, 10 yılda bir yapılan yenileme işlemi ile süresizce kullanılabilir.

Marka başvurusu yapıldıktan sonra inceleme işleminden geçerek, 3 aylık bir süre için resmi bültende yayınlanır. Bu süre zarfında, 3. kişiler tarafından itiraz edilebilir.

Son olarak, marka koruma süresinin bitiminde 10 yılda bir yenileme yapılması gerekmektedir.

KUZEY KIBRIS CUMHURİYETİ MARKA TESCİLİ

Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti, Madrid Protokolü’ne üyedir ve marka başvuruları Madrid protokolü üzerinden yapılabildiği gibi ülke içerisinde bir vekil aracılığı ile de doğrudan yapılabilir.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname gereklidir. Marka siyah beyaz ise 1 adet kopyası yeterlidir, ancak renkli ise 9 adet kopyası gerekmektedir.

Uluslararası nice sınıflandırma sistemi kullanılmakta olup, başvurular bu sisteme göre sınıflandırılmaktadır.

Marka koruma süresi 10 yıldır. 10 yılın sonunda marka koruma süresi 7 yıl daha uzatılabilmektedir, böylece toplamda 17 yıl süreyle korunabilir.

Marka kullanma yükümlülüğü 5 yıldır. Markanın tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde kullanılmaması durumunda iptal edilebilir.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MARKA TESCİLİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Madrid Protokolü’ne üye değildir. Bu nedenle marka başvurusu yapmak isteyenler ülke içerisinde bir vekil aracılığı ile doğrudan başvuru yapmalıdır.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname gerekmektedir. Eğer marka siyah beyaz ise 1 adet kopyası, renkli ise 9 adet kopyası gerekmektedir.

Uluslararası nice sınıflandırma sistemi kullanılmaktadır.

Marka koruma süresi 7 yıldır. Bu süre, 7 yılın sonunda yapılan yenileme işlemi ile 14 yıla uzatılabilir.

Markanın kullanma yükümlülüğü 5 yıldır

KOSOVA MARKA TESCİLİ

Kosova, Madrid Protokolü’ne üye değildir. Dolayısıyla marka başvurusu yapmak isteyenler ülke içerisinde bir vekil aracılığı ile başvuru yapmalıdır.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname gerekmektedir. Ayrıca, markanın bir görseli ile birlikte kullanılacağı sınıfların bir listesi Arnavutça veya Sırpça olarak sunulmalıdır. Tüzel kişi başvurularında şirket kaşesi gerekmektedir. Markanın bir örneği de sunulmalıdır.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresiz olarak kullanılabilir.

Marka başvurusu yapıldıktan sonra inceleme sürecinden geçer ve ardından 2 aylık bir süre için resmi bültende yayınlanır. Bu süre zarfında üçüncü kişiler itirazda bulunabilir.

Tescil tarihinden veya son kullanım tarihinden itibaren 5 yıl boyunca markanın kullanılması zorunludur. Bu süre içinde marka kullanılmazsa, üçüncü kişiler markanın iptali için dava açabilir.

PORTEKİZ MARKA TESCİLİ

Portekiz, Madrid Protokolü’ne üyedir ve marka başvurusu Madrid protokolü üzerinden yapılabildiği gibi ülke içerisindeki bir vekil aracılığı ile de doğrudan yapılabilir.

Başvuru sahibine ait bilgilerin sunulması gerekmektedir. Markanın basılı veya jpg formatında gönderilmesi gerekmektedir. Tüzel kişi başvurularında ticaret sicil kaydı da gereklidir.

Toplu sınıflı marka başvuruları yapılabilir ve başvuruda uluslararası nice sınıflandırma sisteminin 9. baskısı kullanılmaktadır. Başvuru sırasında herhangi bir vekaletnameye gerek yoktur.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresiz olarak kullanılabilmektedir.

Marka inceleme işleminden geçtikten sonra, tescil işlemi tamamlanana kadar 2 aylık bir süre için marka resmi bültende yayınlanır ve bu süre zarfında üçüncü kişiler tarafından itiraz edilebilir.

Tescil tarihinden veya son kullanımdan sonra 5 yıl boyunca marka kullanılmayan durumlarda, üçüncü kişiler marka iptali için dava açabilir.

SAN MARİNO MARKA TESCİLİ

San Marino, Madrid Protokolü’ne üyedir ve marka başvurusu Madrid protokolü üzerinden yapılabildiği gibi ülke içerisinde bir vekil aracılığı ile de doğrudan yapılabilir.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname gerekmektedir. Ayrıca, markanın 20 adet baskısı ve kullanılacağı malların/hizmetlerin bir listesi de sunulmalıdır.

San Marino’da çoklu sınıflandırma sistemi kullanılmaktadır, bu da aynı marka için birden fazla sınıf seçilebileceği anlamına gelmektedir.

SIRBİSTAN MARKA TESCİLİ

Sırbistan, Madrid Protokolü’ne üye değildir, bu nedenle marka başvurusu yapmak isteyenler ülke üzerinde bir vekil aracılığı ile başvurmalıdır. Tescil işlemi genellikle 1-3 yıl arasında tamamlanmaktadır.

Başvuru için basit imzalı bir vekaletname gerekmektedir. Markanın 10 adet baskısı ve kullanılacağı sınıfların bir listesi sunulmalıdır. Ayrıca, markanın 8*8cm boyutlarında bir logo örneği verilmelidir. Eğer marka renkli ise 3 adet renkli örnek sunulmalıdır. Rüçhan kullanılacaksa, noter onaylı ve Sırpça tercümesi ile birlikte getirilmelidir.

Sırbistan’da çoklu sistem kullanılmakta olup, bir markanın farklı sınıflarda başvurusu yapılabilmektedir. Ek ücret, 4. Sınıf ile birlikte alınmaktadır.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresiz olarak kullanılabilmektedir.

Sırbistan’da itiraz sistemi bulunmamaktadır. Ancak, son kullanım tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde kullanılmayan markalar için üçüncü kişiler markanın iptali için dava açabilir.

İSPANYA MARKA TESCİLİ

İspanya, Madrid Protokolü’ne üyedir ve marka başvurusu Madrid protokolü üzerinden yapılabildiği gibi ülke içerisinde bir vekil aracılığı ile de doğrudan yapılabilir. Toplamda yaklaşık 8 ay gibi bir sürede tescil işlemi tamamlanmaktadır.

Başvuru için basitçe imzalanmış bir vekaletname yeterlidir. Eğer rüçhan kullanılacaksa, bu belge 2 ay içerisinde sunulmalıdır.

İspanya’da çoklu sınıf sistemi kullanılmakta olup, başvurular uluslararası nice sınıflandırma sistemine tabiidir.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve bu süre zarfında 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresiz olarak kullanılabilmektedir.

İncelemeden sonra markanın tescili için 2 aylık bir süre resmi bültende yayınlanmaktadır. Bu süre zarfında üçüncü kişiler tarafından itiraz edilebilmektedir.

Marka kullanım yükümlülüğü tescil tarihinden veya son kullanım tarihinden itibaren 5 yıldır. 5 yıl boyunca marka kullanılmadığı takdirde, üçüncü kişiler markanın iptali için dava açabilir.