Türkiye'de aldığınız marka tescili yalnızca Türkiye sınırları içinde geçerli olacaktır. Yani, Türkiye'de tescilli bir markanın doğrudan yurtdışında geçerli olması beklenemez. Yurtdışında marka koruması istiyorsanız, o ülkelerdeki ilgili marka tescil süreçlerini başlatmanız gerekebilir. Uluslararası marka tescili için de belirli prosedürler bulunmaktadır. Uluslararası başvuru sistemleri yada Karar Patent yurtdışı partnerleri ile tescil alabilirsiniz. Bu konuda da bizlerden destek alabilirsiniz..

Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Marka tescili için yıllık olarak belirli bir para ödenmez. Ancak, marka tescili başvurusu yapılırken belirli bir ücret ödenir. Marka başvurusu kabul edilirse ve marka tescil edilirse, tescil süresi boyunca belirli dönemlerde markanın korunması için yenileme ücreti ödenmesi gerekir ancak bunun yıllık bir ödeme olduğu söylenemez.Ülkemiz de 10 yılda bir marka yenileme döneminde ücret ödemeniz gerekmektedir..

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Marka tescili ve patent farklı fikri mülkiyet hakları türleridir, her biri farklı alanlarda koruma sağlar.
Marka tescili, genellikle işletmelerin veya ürünlerin ticari isimlerini, logolarını veya sembollerini korumak için kullanılan bir süreçtir. Marka, bir ürünü veya hizmeti belirli bir şirkete veya işletmeye atfeden isim, logo veya sembol olabilir. Marka tescili, belirli bir işletmenin veya ürünün diğerlerinden ayırt edilmesini ve korunmasını sağlar.
Patent ise genellikle buluşların, icatların veya yeniliklerin korunması için kullanılır. Patent, bir buluşun belirli bir süre boyunca tek bir kişi veya kuruluşun hakları altında kalmasını sağlayarak, icadın ticari olarak kullanılmasını ve üçüncü taraflar tarafından izinsiz olarak kullanılmasını engeller.
Özetle, marka tescili ticari isimleri, logoları ve sembolleri korurken, patentler buluşları ve icatları korur. Her ikisi de fikri mülkiyet hakları olmakla birlikte, koruma alanları ve süreçleri farklılık gösterir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Logo, bir markanın görsel temsili olan önemli bir unsurdur. Marka tescili için logo da ayrı olarak tescil edilebilir. Eğer bir işletmenin veya ürünün logosunu korumak istiyorsanız, genellikle marka tescili sürecinde logo için ayrı bir başvuru yapmanız gerekebilir.
Logo, işletmenizin tanınabilirliğini artırabilir ve markanızın kimliğini oluşturan önemli bir unsurdur. Logo tescili, başkalarının aynı veya benzer bir logo kullanarak markanızın itibarına zarar vermesini önler.
Yukarıdaki bilgiler ışığında isterseniz logonuzu ve markanızı birarada da tescil edebilirsiniz. Kesinlikle marka ayrı, logo ayrı, slogan motto ayrı tescil edilecek diye bir kaide yoktur..
Logo tescili yapmak istediğinizde, marka tescili prosedürlerine benzer bir süreç izlenir. Başvurunuz incelenir ve logonuzun benzersizliği ve ayırt ediciliği değerlendirilir. Eğer logo marka tescili için uygun bulunursa, belirli bir süre için koruma altına alınabilir. Bu sayede markanızın önemli bir parçası olan logo, yasal olarak korunmuş olur.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

İsim patenti terimi doğru bir ifade değildir. İsimler için patent terimi yerine genellikle "marka tescili" veya "ticari isim koruması" gibi terimler kullanılır. İsimler, marka olarak kabul edilir ve marka tescili yoluyla korunabilir.
Marka tescili, belirli bir işletmenin veya ürünün ismini, logosunu veya sembolünü korumak için yapılan bir başvuru sürecidir. Marka tescili, işletmelerin isimlerini veya görsel sembollerini diğerlerinden ayırt edebilmelerini sağlar ve bu isim veya sembolün benzersizliğini korur.
İşletmenin adı veya ürünün adı marka olarak kabul edilip marka tescili yapılabilir. Bu süreç, markanın benzersizliğini ve ayırt ediciliğini kanıtlamak, başvuru prosedürlerini takip etmek ve marka hukuku kapsamında gerekli şartları yerine getirmek gerektirir.
Bu nedenle, isim patenti yerine ismin marka tescili veya ticari isim koruması adı altında koruma altına alınması uygun olacaktır. Bu sayede işletmenizin ismi veya ürün isimleri yasal olarak korunmuş olur.

 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Adınız ve soyadınız genellikle kişisel kimliğinizin bir parçası olduğu için marka olarak tescil edilebilir. marka tescili genellikle ticari amaçlarla kullanılan isimleri, logoları veya sembolleri korumak için yapılabildiği gibi şahsi adınızı soyadınızı da marka olarak tescil edebilirsiniz. .
Bazı durumlarda özel koşullar altında adınız veya soyadınızı belirli bir alanda kullanmak için tescil ettirebilirsiniz. Örneğin, eğitim, kültürel veya sanatsal faaliyetler gibi belirli bir alanda tanınmış bir kişiyseniz veya adınızla birlikte özel bir ürün veya hizmet sunuyorsanız, bu durumda adınız veya soyadınızın ticari bir marka olarak tescil edilmesi söz konusu olabilir.
Ancak, genel olarak, adınızı veya soyadınızı ticari marka olarak tescil ettirmek zor olabilir çünkü genellikle bu tür isimlerin benzersizliği kanıtlanması gerekmektedir ve birçok durumda bunlar genel olarak yaygın olarak kullanılan isimlerdir. Marka tescil başvurularında KararPatent yada resmi kurum sizlerden ispat istemeyecektir. Sizin beyanınız doğru olarak kabul edilecek ve başvurunuz gerçekleşecektir.

 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Patent Esas olarak dünyada ilk olacağından öncesinde başka ülkede alınan bir patent yada faydalı model için birebir kopyalayarak Türkiye de tescil alamazsınız..
Eğer başka bir ülkede kullanılan bir ürün veya buluş için patent almak istiyorsanız, o ülkede patent başvurusu yapmanız gerekecektir.
Uluslararası patentler için belirli süreçler vardır. Örneğin, Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) gibi uluslararası anlaşmalar aracılığıyla bir uluslararası başvuru yapabilirsiniz. Bu tip bir başvuru, birçok ülkede aynı anda geçerli olmayı sağlayan bir ön başvuru olarak işlev görebilir. Ancak, PCT veya benzeri bir uluslararası başvuru süreci, sonrasında her ülkede ayrı ayrı patent başvuruları yapmanızı gerektirebilir.
Başka bir ülkede zaten kullanılan bir ürün için patent almak istiyorsanız, o ülkede mevcut olan patenti etkileyebilecek faktörler bulunabilir. Örneğin, ürünü icat eden veya patent sahibi olan kişi veya kuruluş bu ürünü başka bir ülkede kullanıyorsa, bu durum patent başvurusu yapmak istediğiniz ülkede patentin geçerliliğini etkileyebilir.
Patent almak için bir ürünün başka bir ülkede kullanılıyor olması, patent sürecinde belirli zorluklar veya gereksinimler doğurabilir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Türkiye de buluşlar buluş basamağına göre  2 şekilde korunabilirler;

  • Patent Başvurusu
  • Faydalı Model Başvurusu

Evet, köyünüzün adını tescil ettirebilirsiniz. Genellikle, bir köy adını tescil ettirmek istediğinizde, belirli prosedürleri ve gereklilikleri yerine getirmeniz gerekir.KararPatent uzmanlarımızdan bu konuda da destek alabilirsiniz..
Öncelikle, köyünüzün adının benzersiz olması önemlidir. Yani, aynı veya benzer bir adın daha önce tescil edilmemiş olması gereklidir.
Başvuru süreci, belirli bir ücret ödeme ve belgelerin sunulmasını içerecektir. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda, köyünüzün adı resmi olarak tescillenir ve kullanım hakkı size ait olur. Bu, köy adınızın ticari amaçlarla kullanımını ve başkalarının izinsiz olarak aynı veya benzer bir adı kullanmasını sınırlar.

Bir markayı bütün dünyada tescil ettirmek tabiki mümkündür, ancak tek bir başvuru veya tescil işlemi ile dünya genelinde tam koruma sağlamak imkansızdır . Her ülkenin kendi marka tescil prosedürleri ve yasaları bulunur. Bu nedenle, markanızı farklı ülkelerde tescil ettirmek istiyorsanız, Öncelikle Ekibimizle ve bizlerle bağlantıya geçmeniz gerekmektedir. Patent ve marka porfesyonelleri olarak bağlantıda olduğumuz dünya ülkeleri ile güncel fiyatları alarak sizlere bildirebilelim..

Bazı durumlarda, bazı ülkeler arasında anlaşmalar veya bölgesel tescil sistemleri de bulunmaktadır.  Örneğin, Avrupa Birliği'nde tek bir başvuru ile birçok ülkede marka tescili yapabilirsiniz. Benzer şekilde, Madrid Protokolü, birçok ülkeye tek bir başvuru üzerinden marka koruması sağlayabilirsiniz.

Ancak, her ülkeye başvuru yapmak, ayrı ücretler ödemek ve o ülkenin tescil süreçlerine uymak gerekebilir. Ayrıca, markanızın kullanılacağı veya pazarlanacağı ülkelerdeki mevzuata ve marka tescil prosedürlerine hakim olmak önemlidir. Bu sebeplerden dolayı yine KararPatent olarak bizlere danışmadan bu sürece girmemenizi öneriyoruz..

Ticari ünvanınız işletmenizin adını korurken, marka tescili markanızın kendisini ve markanın benzersiz işaretlerini korur. İşletmenizin hem ticari ünvanını hem de markasını koruma altına almak için her ikisini de tescil ettirmeniz önerilir
Ticari ünvan, bir işletmenin resmi olarak kullandığı ve ticari faaliyetlerini yürüttüğü adıdır. Ticari ünvan kaydı, işletmenin adının yasal olarak tescil edilmesini sağlar ve genellikle ticari faaliyetlerin resmi olarak yürütülmesi için gereklidir. Ancak, ticari ünvan marka tescili anlamına gelmez ve marka koruması sağlamaz.
Marka, ürünleri veya hizmetleri diğerlerinden ayırt etmek için kullanılan sembol, logo, isim veya slogan gibi işaretlerdir. Marka tescili, markanın belirli bir sınırlar dahilinde korunmasını sağlar ve genellikle ticari ünvanın ötesinde daha kapsamlı koruma sağlar.
Eğer ticari ünvanınız aynı zamanda markanızı temsil ediyorsa ve markanızın da korunması gerekiyorsa, marka tescili yapmanızı öeriyoruz. Marka tescili, markanızın başkaları tarafından izinsiz kullanılmasını önlemeye ve size marka hakkı sağlamaya yardımcı olur. Bu, ticari ünvanınızın yalnızca işletme adınızı değil, aynı zamanda markanızı korumak için ek bir adım olarak düşünülebilir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Grup şirketlerinin aynı başvuruda bulunması iki şekilde mümkün olabilir.

Aynı marka için aynı anda başvuruluyorsa marka hak sahibi olarak birden fazla sahip eklenebilir. Ve bu şekilde markanın tüm hakları eşit bir şekilde tüm şirketlerde olur.

 Grup şirketlerinden birisi adına tescil edilen bir marka için, aynı markanın değişik renkteki bir logosu için ya da aynı markanın belirli bir bölümü için başvuruda bulunmak isteniyorsa marka hak sahibinin vereceği bir muvafakatname ile başvuru yaparak tescil almak mümkündür.

Marka tescilinizi Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi sitesinde araştırabilirsiniz, fakat dosya içeriklerine ve istemiş olduğunuz markanın kapsadığı sınıflar ile ilgili marka uzmanı arkadaşlarımızdan daha detaylı bilgi almanız isteğiniz markanın tescili açısından daha sağlıklı olacaktır. KARAR PATENT’in köklü marka uzamanı kadrosu bu konuda size ister 0216 441 36 00 telefonlarımızdan ister 05559831987 numaralı  whatsapp numaralarımızdan yardımcı olacaktır.

Sosyal medyada kullanılan isim, sayfa adları, nicklere marka tescili alınabilir, genel ibare olarak tek başına kullanılan isimler hariç ( şehir isimleri, kedi köpek, kuş, kağıt ) öncelikli olarak araştırması yapılması müsaitlik durumuna bakılması gerekir bu hizmeti   Karar Patent olarak Türk Patent Enstütüsü’ nden siz müşterilerimize ücretsiz olarak sunmaktayız.

Herşeye marka tescili alınamaz, öncelik olarak alınacak markanın araştırması TPE tarafından yapılması gerekir ve hangi sektörde alınacağına 45 sınıf içerisinden karar verilir araştırması yapılan marka müsait ise ( daha önce tescil edilmemiş ve genel ibare değil ise )başvuru yapılabilir genel ibareler tescil edilemez (masa, sandalye, gözlük, ayakkabı  ve şehir isimleri )gibi. Markalarınızın araştırmasını ücretsiz olarak Karar Patent ten yaptırabilirsiniz.

Köpek, ayı, kaplan, kedi, kuş, çiçek isimleri birebir tescil edilemezler bu isimler genel ibare olarak kabul edilmiştir, örneğin kediye verilen özel bir isim var ise tescil edilebilir, yada çiçeğinize hitapta bulunduğunuz özel bir isim tescil edilebilir, genel ibare olarak gecen isimleri diğerlerinden ayırt eden logo yada herhangi bir ıspat var ise Öncelik olarak araştırması yapılmalıdır. Daha önceden tescil edilelen markalar TPE tarafından red edilir.

Yazılıma patent başvurusu yapılamamaktadır. Yazılım için yapılması gereken işlem telif hakkı almaktır. Ancak yazılımdan yapılan bir uygulama ise bu uygulama dünya genelinde daha öncesinde yapılmayan bir uygulama ise uygulamanın yöntemi için patent başvurusunda bulunulabilmektedir.

Bulunan fikir dünya da olmayan bir fikirse tabi ki patent başvurusu yapılabilir. Bunun için Karar patent  ekibine fikrin tarifi anlatılmalıdır. Fikrinize ilişkin taleplerinizi faydalarını ve mevcutta tekniğin bilinen durumunda olan kısımların dezavantajları ile birlikte anlatılması gerekmektedir. Sonuç olarak  fikrin kısaca özeti  yapılarak sanayide kullanabilir ligine katkısı belirtilmelidir. Fikrin görsel çalışmasının tamamlanıp başvuru ile Türk patent ve marka kurumuna iletilmesi gerekmektedir. Fikri mülkiyet, patent , marka gibi kavramları incelemelisiniz.

Her buluş patent başvurusu ile koruma altına alınamaz. Buluşun patent ile koruma altına alınabilmesi için öncelikle dünya genelinde yeni olması aynı zamanda sanayide uygulanabiliyor olması ve buluş basamağı içeriyor olması gerekmektedir. Örnek verecek olursak Türkiye’de olmayan bir buluş mevcuttur ancak bu buluş Fransa da bir buluşçu tarafından bulunmuş ise Türkiye’deki kişi patent başvurusu yapsa dahi rapor olumsuz gelecektir ve belgeye bağlanamayacaktır.

Patent belgesi alınamayacak kısımlar matematiksel metotlar ,oyun planları, edebi sanat eserleri ve insan sağlığını riske atacak konulardır.

Ülke adlarının marka olarak tescili genellikle mümkün değildir çünkü genellikle coğrafi veya genel kullanımı olan terimlerdir. Bir ülkenin adı, genellikle o ülkenin tüm vatandaşlarının ve ticaret yapmak isteyenlerin ortak kullanımındadır. Bu nedenle, bir ülkenin adının marka olarak tescili, o ülkenin ticaretini veya imajını etkileyebileceğinden dolayı genellikle reddedilir.

Ancak, belirli durumlarda bir ülke adının belirli koşullar altında belirli ürünler veya hizmetlerle ilişkilendirilmesiyle marka olarak tescil edilebilir. Örneğin, bir ürün veya hizmetin üretildiği belli bir coğrafi bölgeyi belirtmek amacıyla ülke adı kullanılabilirse, marka başvurusu kabul edilebilir olabilir. Bu durumlarla ilgili kararlar, başvurunun yapıldığı ülkenin fikri mülkiyet ofisi veya marka tescil otoritesi tarafından incelenir.

Ancak genel olarak, ülke adlarının marka olarak tescil edilmesi mümkün değildir ve birçok ülkede bu tür başvurular reddedilir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için Karar Patent Profesyonellerimizden yardım alabilirsiniz.. Özetle; Ülke adını farklı bir logo yada amblemle ambalajda kullanarak ayırt ederek markanızı tescil edebilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Bir markayı miras olarak devretmek mümkünolduğu gibi, veraset intikali ile üzerinize kalan markayı devir edebilirsiniz.  Bir marka sahibinin vefat etmesi durumunda, mirasçılar genellikle markanın haklarına sahip olabilirler. Marka mirası, vefat eden kişinin varislerine veya belirlediği kişilere geçebilir.

Marka devri veya mirası işlemi sınai mülkiyet kanunu  doğrultusunda gerçekleşir. Miras kalan markanın devri için genellikle mirasçıların veya devralacak kişilerin, ilgili resmi prosedürleri takip etmeleri ve markanın resmi olarak devredilmesi gerekebilir. 

Marka devri işlemi, markanın haklarının, varisler arasında veya belirlenen kişilere resmi olarak aktarılmasını sağlar. Bu sayede markanın kullanımı ve hakları yeni sahibine geçmiş olur.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Türkiyemiz de bu şekilde bir uygulama sınai mülkiyet kanunu çıkana kadar herkese verilebiliyordu.. Lakin Sınai Mülkiyet kanunumuzdan sonra sistem ve uygulama değişmiştir.. Marka adında siyasi parti geçen tüm ibarelerde özellikle parti kuruluş tüzüğü istenmektedir. Şahsınıza veya şirketiniz adına siyasi parti ismini ve logosunu tescil edemezsiniz.. Özel izinle alınabilmektedir. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Elbette, meşhur bir marka olabilirsiniz.  Meşhur markalar genellikle kaliteli ürün veya hizmet sunarak, tüketici ihtiyaçlarına yanıt vererek ve özgün bir marka kimliği oluşturarak tanınırlar. Bir markanın meşhur olması genellikle uzun bir süreç gerektirir ve birçok faktörün bir araya gelmesiyle gerçekleşebilir.

İyi bir ürün veya hizmet sunmanın yanı sıra, markanızın hedef kitlenizle bağlantı kurmasını, onların ihtiyaçlarını anlamasını ve onlara değer katmasını sağlamanız önemlidir. Bunun yanı sıra, tutarlı bir marka imajı oluşturmak, kaliteli müşteri hizmetleri sunmak, etkili pazarlama ve reklam stratejileri izlemek de önemlidir.

Marka bilinirliği için sosyal medya ve dijital pazarlama gibi modern araçları da kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın, meşhur olmak uzun vadeli bir süreçtir ve sabır, tutarlılık ve sürekli çaba gerektirir. Başarılı markalar genellikle müşteri memnuniyetine odaklanır ve sürekli olarak kendilerini yenilerler. Bu süreçte tutarlı olmak ve değer yaratmak, markanızı meşhur yapmaya doğru adımlar atmanıza yardımcı olabilir. Meşhur veya tanınmış marka olmak ve resmi prosedürler için bizimle irtibata geçebilirsiniz.. Hemen şimdi Whatsapp hattımızla yada ileitşim formundan bilginizi bırakırsanız biz sizlere ulaşırız .. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Dernek isimleri genellikle sosyal veya toplumsal amaçlarla kurulan kuruluşları temsil eder ve bu isimler genellikle kamuya açıktır. Bu sebepten dolayı Şahıs adına yada herhangi bir şirket adına dernek ismini markasını logosunu tescil edemezsiniz. Konuyla ilgili hemen destek almak için karar patent profesyonellerine ulaşabilirsiniz. 

Derneğinizin kar amacı güdüyor yada gütmüyor olmasına bakılmaz.. Türk Patent ve Marka Kurumunda kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak sınıf listesinde bir emtia bulunmaktadır. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Fenomen olarak tanınan ve bilinen isminiz tescil edilebilir. Burada önemli olan konuların başında isminizin yada lakabınızın marka olma kriterlerine uymasıdır.. Bu kriterleri aştığınız takdir de bu sefer de daha öncesinden tescil edilmemiş olması gerekmektedir. Yapmış olduğunuz bu marka tescili Türkiye sınırları içerisinde korunmaktadır. Yurtdışında tescil almak için farklı prosedürler gerekmektedir. Bu ayrıntılar için karar patent profesyonellerimizden destek alabilirsiniz.. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Sorunuza bakılırsa aslında soru itibariyle yanlış bir cümle olduğunu da görebiliriz. Web sitesi görselleri genellikle telif hakkıyla korunur ve patentlerden ziyade telif hakkı veya ticari marka olarak korunurlar. Yada diğer konu tasarım tescili olarak korunmasıdır. Bu içerik son dönemde popüler bir tescil olarak karşımıza çıkmaktadır.. Ekran Screen Shot alarak da tasarım tescili alabilirisniz. Ayrıntılı bilgi için hemen karar patent profesyonellerimizle görüşebilirsiniz.  Web sitesi görselleri, tasarım ve içerik açısından telif hakkı korumasına tabi olabilir. Telif hakkı, bir eserin yaratıcısına o eserin kullanımını kontrol etme ve kopyalanmasını önleme hakkı verir.

Patentler, genellikle teknolojik buluşlar veya belirli işlevleri olan ürünler için koruma sağlar. Web sitesi görselleri genellikle bu kapsamın dışında kalır. Ancak, eğer web sitesi görsellerinde yeni ve yenilikçi bir teknoloji veya işlev kullanıldıysa, bu özel bir teknik açıklama veya süreç için patent başvurusu yapılabilir.

Ancak genel olarak, web sitesi görsellerinin telif hakkı koruması altında olduğu ve telif hakkı sahibine bu görsellerin kullanımını kontrol etme yetkisi verdiği unutulmamalıdır. Telif hakkı, görsellerin kullanımı, çoğaltılması veya değiştirilmesi gibi hakları içerir.

Web sitesi görsellerinizi korumak için, içeriklerinizi oluşturduğunuzda ve kullanıma sunduğunuzda telif hakkı simgesi (©) ile birlikte telif bildirimi eklemek ve gerektiğinde telif hakkınızı kanıtlamak için belgelendirme yapmak önemlidir. Ayrıca, gerektiğinde hukuki danışmanlık alarak görsellerinizi koruma altına alabilirsiniz. Tasarım Tescili Görselleri konusunda Hukuki yardım içinde karar patent ofisimizle görüşebilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Öncelikle cevabımız evet, Eğrisiyle doğrusuyla markanız hacizli olarak devredilebilir. Bir marka üzerinde haciz işlemi, o markanın sahibinin borçlarından dolayı alacaklılar tarafından yapılmış olabilir. Eğer markanıza haciz işlemi uygulandıysa, markanın devri bu durumu etkileyebilir. Ancak, markanın haciz işleminden sonra devri genellikle bu sürecin içine alınır ve bu konuda dikkatlice yasal danışmanlık almak önemlidir.

Markanın devri, öncelikle haciz işleminin neden gerçekleştiğine, markanın haczedilmesinin yasal sebebini anlamak ve ilgili yasal süreçleri takip etmekle ilgili olacaktır. Haciz işlemi altındaki bir markanın devri, alacaklıların haklarını korumak ve borcun tahsil edilmesini sağlamak için yasal prosedürlere tabi olabilir.

Bu nedenle, markanız üzerinde haciz işlemi varsa ve markanızı devretmek istiyorsanız, öncelikle karar patent avukatından veya karar patent profesyoneli ile görüşmek ve markanın durumuyla ilgili yasal olarak neler yapılabileceği konusunda detaylı bilgi almak önemlidir. Yasal süreçleri ve alacaklıların haklarını göz önünde bulundurarak, markanın devri ile ilgili adımları atmak gerekebilir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Marka veya patent belgenizin üzerindeki haciz kısıtlamasını kaldırmak için öncelikle bu kısıtlamanın nedeni hakkında detaylı bilgi edinmek önemlidir. Haciz genellikle borçlar, mahkeme kararları veya yasal süreçlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle, kısıtlamanın kaynağını ve nedenini belirlemek için bir avukat veya hukuki danışmanla görüşmek faydalı olabilir.

Haciz kısıtlamasının kaldırılması için şu adımları takip etmek gerekebilir:

  1. Borcun Ödenmesi veya Anlaşma Yapılması: Eğer haciz, bir borcun tahsil edilmesi için yapıldıysa, borcu ödemek veya alacaklılarla anlaşma sağlamak kısıtlamanın kaldırılmasına yardımcı olabilir.

  2. Mahkeme Kararıyla Kaldırma: Bazı durumlarda, mahkeme kararıyla veya yasal süreçler sonucunda haciz kaldırılabilir. Bu durumda, hukuki prosedürleri takip etmek ve mahkemeden gerekli izinleri almak gerekebilir.

  3. Resmi Düzeltme veya İtiraz: Eğer kısıtlamanın haksız olduğunu düşünüyorsanız veya yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, marka veya patent ofisinize resmi bir itirazda bulunabilir veya düzeltme talep edebilirsiniz.

  4. Profesyonel Yardım Almak: Hukuki süreçler karmaşık olabilir, bu nedenle bir avukat veya hukuki danışman, haklarınızı korumak ve kısıtlamanın kaldırılması için en iyi adımları belirlemek konusunda size yardımcı olabilir.

Marka veya patentiniz üzerindeki haciz kısıtlamasının kaldırılması için süreç, özellikle yasal süreçlerle ilgili olduğundan dolayı oldukça karmaşık olabilir. Bu nedenle, Karar Patent profesyonellerinden yada karar patent hukukçularından yardım almak ve yasal prosedürleri doğru bir şekilde takip etmek önemlidir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

%90 ihtimalle aldığınız marka tescili yada patent başkasının markası yada patenti ile yakın benzerlikten dolayı hem size hemde Türk Patent Marka kurumuna dava açmış ve başkasına devretmemeniz ve kaçırmamanız için tedbir koydurtmuş olabilir. 

İhtiyati tedbir kararı, genellikle yasal anlaşmazlıklar veya belirli bir davada taraflardan birinin haklarını korumak amacıyla alınan bir tedbirdir. Marka tesciliniz veya patentinizle ilgili olarak ihtiyati tedbir kararı alınmışsa, bu genellikle bir mahkeme kararı veya yasal sürecin bir parçası olabilir.

İhtiyati tedbir kararı alınması, bir davada veya yasal süreçte, marka veya patentinizin hukuki statüsünü korumak, değiştirmemek veya zarar görmesini önlemek için geçici olarak bir karar alındığı anlamına gelebilir. Bu karar, genellikle bir mahkeme veya yasal otorite tarafından, ilgili davada veya anlaşmazlıkta bir tarafın haklarının korunması için verilir.

İhtiyati tedbir kararı genellikle taraflar arasındaki yasal anlaşmazlıklarda veya hak ihlali iddialarında geçici bir koruma sağlamak için alınır. Eğer marka veya patentinizle ilgili bir ihtiyati tedbir kararı alındıysa, bu durumda hukuki sürecin içeriğine, hangi taraflar arasında bir anlaşmazlık olduğuna ve kararın sebebini anlamak önemlidir.

Bu tür bir durumla karşı karşıyasanız  durumunuzu değerlendirmek ve izlemeniz gereken adımları belirlemek için Karar Patent Hukuk departmanımız veya Profesyonellerimizle görüşebiliriniz. İhtiyati tedbir kararı genellikle yasal bir sürecin bir parçası olduğundan, durumun detaylarını anlamak ve yasal süreci doğru bir şekilde yönetmek içinde bize ulaşabilirsiniz. Unutmayın karar patent her zaman yanınızdır. Ve yanınız da olmaya bu blog da makale de olduğu gibi devam edecektir. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Marka tescili veya patentiniz üzerindeki ihtiyati tedbir kararını kaldırmak genellikle yasal süreçlerin doğru bir şekilde yönetilmesini gerektirir. Bu sebeplerden ötürü bizden kesinlikle destek almanızı öneririz. 2004 yılından beri sektör de ve marka patent davalarında olmamız tecrübemizi ve liyakatimizi göstermektedir..  İhtiyati tedbir kararının kaldırılması için aşağıdaki 5 önemli adımı adımı tek tek okumanızı ve uygulamanızı öneriyoruz:

  1. Hukuki Danışmanlık Alın: Durumunuzu anlamak ve izlemeniz gereken adımları belirlemek için bir hukuk danışmanı veya avukattan yardım alın. Profesyonel bir uzmanın rehberliği, ihtiyati tedbirin nedenini ve nasıl kaldırılabileceğini anlamanıza yardımcı olabilir.

  2. Mahkemeye Başvurun: İhtiyati tedbir kararını kaldırmak için mahkemeye başvurabilirsiniz. Hukuki sürecin gerekliliklerini yerine getirerek ve mahkemeye gerekçeli bir başvuru yaparak ihtiyati tedbirin kaldırılmasını talep edebilirsiniz.

  3. Gerekli Belgeleri Toplayın: İhtiyati tedbirin kaldırılması için gerekli olan belgeleri toplayın. Bu belgeler, mahkemeye sunulacak belgeler olabilir ve ihtiyati tedbirin kaldırılması için gerekli adımları destekleyebilir.

  4. Yasal Süreci Takip Edin: Hukuki prosedürleri doğru bir şekilde takip edin ve gereken tüm belgeleri, başvuruları ve yasal süreçleri zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirin.

  5. Kararı Bekleyin: Mahkeme ihtiyati tedbirin kaldırılması konusunda kararını verecektir. Mahkeme kararı sonucunda, ihtiyati tedbirin kaldırılıp kaldırılmayacağı belirlenecektir.

İhtiyati tedbir kararlarının kaldırılması genellikle yasal prosedürlerin karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, bu süreci yönetmek için hukuki danışmanlık almak ve yasal süreçleri doğru bir şekilde takip etmek önemli olduğunu da unutmayın lütfen. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Marka başvurusu yapmak, markanızı tescil etme sürecinin ilk adımıdır ancak marka korumasını tam olarak başlamaz.Hukuki haklarınızı elde edemezsiniz ama ilk gelen alır esasını sağlamış ve korumanızı başlatmış olursunuz. Konu biraz ayrıntılı ve teferruatlıdır. Mümkün olduğunca sadeleştirip anlatıyoruz. Aklınıza takılan sorular için Karar Patent Whatsapp hattına yazabilirsiniz.  Marka başvurusu yaptığınızda, markanız için koruma talep etmiş olursunuz ancak marka koruması, başvurunuzun kabul edilmesi ve markanın tescil edilmesiyle başlar.

Marka başvurusu yaptığınızda, başvurunuzun incelenmesi süreci başlar. Türk Patent ve Marka Kurumu, başvurunuzda çakışma olup olmadığını, markanın genel kullanımda bulunup bulunmadığını ve belirli tescil şartlarına uygun olup olmadığını kontrol eder. Başvurunuzun tescil edilmesi durumunda, markanız resmi olarak tescil edilir ve marka koruması başlamış olur.

Marka koruması, tescil edilmiş bir markanın yasal olarak sahibine tanınan hakları ifade eder. Tescil edilmiş bir marka sahibi, markasını kullanma, satma, lisanslama veya başkalarının markayı kullanmasını engelleme gibi haklara sahip olur. Bu haklar, markanın tescil edilmesiyle başlar ve  10 yıl boyunca geçerlidir.  genellikle marka tescili yapıldığı tarihten itibaren belirli bir süre için geçerlidir ve bu süreler dolduğunda marka sahibi tescili yenilemek zorundadır.

Bu nedenle, marka başvurusu yapmak markanız için koruma sürecini başlatır ancak marka koruması, başvurunun kabul edilmesi ve markanın tescil edilmesiyle tam olarak sağlanır.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Marka takibi, tescilli veya başvuru aşamasında olan markaların izlenmesi ve korunması için yapılan süreçleri içerir. Bu süreç, piyasada benzer veya marka haklarına potansiyel olarak zarar verebilecek başka markaların tespit edilmesi ve bu markaların önlenmesi amacıyla gerçekleştirilir. Markayı sadece tescil etmekle değil aynı zamanda sonraki takiple izlemeyle takipçisi olmanız önemlidir. 

Marka takibi, genellikle şu amaçlarla yapılır:

  1. Çakışmaların Tespiti: Mevcut bir markanın tescil edilmiş veya başvuruda bulunmuş markalarla çakışıp çakışmadığını belirlemek için izleme yapılır. Böylece, marka sahibi gerekli adımları atarak markasının haklarını koruyabilir.

  2. Hak İhlallerinin Önlenmesi: Başka markaların, tescilli veya başvuruda bulunan marka sahibinin haklarına tecavüz etmesini önlemek için yapılan izleme işlemidir. Bu, marka sahibinin markasının kullanımını kontrol etmesini ve potansiyel hak ihlallerine karşı harekete geçmesini sağlar.

  3. Marka Değerinin Korunması: Marka takibi, markanın itibarını ve değerini korumak için yapılır. Benzer veya karıştırıcı markaların ortaya çıkması durumunda, markanın itibarı veya değeri zarar görebilir. Bu nedenle, marka takibi ile bu tür durumlar tespit edilip önlenmeye çalışılır.

Marka takibi süreci Karar Patent ve Türk Patent Marka Kurumunun veri tabanlarının izlenmesi, internet üzerinde araştırma yapılması, ticari kayıtların incelenmesi gibi yöntemleri içerir. Profesyonel marka takibi hizmetleri de bu süreci yürütmek için kullanılabilir ve marka sahiplerine potansiyel riskler hakkında bilgi sağlayarak marka haklarını korumanıza yardımcı olur.. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Sicilden terkin davası, tescilli bir markanın patentin veya ticari unvanın resmi sicilden (kayıttan) çıkarılması için açılan bir hukuki süreçtir. Bu süreç, markanın patentin veya ticari unvanın resmi olarak sicilden kaldırılması için gereklidir. Sicilden terkin davası genellikle şu adımları içerir:

  1. Hukuki Danışmanlık Alın: Sicilden terkin davası açmak istiyorsanız, öncelikle Karar Patent Hukukçularından veya Karar Patent Profesyonellerinden yardım almak önemlidir. Profesyonel bir uzman, bu sürecin gerekliliklerini ve izlenmesi gereken adımları belirlemenize yardımcı olabilir.

  2. Dava Açma: Sicilden terkin davası, ilgili mahkemede dava açılarak başlatılır. Bu dava, markanın patentin veya ticari unvanın sicilden çıkarılması için gereklidir ve dava dosyası ilgili mahkemeye sunulur.

  3. Mahkeme Süreci: Dava sürecinde, mahkeme davanın detaylarını inceler. Tescilli markanın patentin veya ticari unvanın neden sicilden çıkarılması gerektiği, yasal gerekçeler ve talep edilen sebepler mahkemeye sunulur.

  4. Karar Verme Aşaması: Mahkeme dava dosyasını inceleyerek kararını verir. Eğer mahkeme, markanın patentin veya ticari unvanın sicilden çıkarılmasına karar verirse, resmi işlemler gerçekleştirilir ve marka tescil belgesi patent belgesi veya ticaret sicil unvanı resmi olarak sicilden terkin edilir.

Sicilden terkin davası süreci ve süresi bağlı bulunduğunuz iş mahkemesinin yoğunluğu ve hukuk profesyonelinize göre değişebilir. Bu nedenle, bu tür bir dava açmadan önce, yerel yasal prosedürleri ve gereklilikleri anlamak için Hemen Karar Patent whatsapp hattına yazın yada numaranızı bırakın biz sizi arayalım.. 

 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Marka veya patent rüçhan hakkı, bir marka veya patent başvurusunun öncelik tarihini belirleme yeteneğidir. Bu hak, bir marka veya patentin daha önceki bir başvuruya dayandırılmasını sağlar.

Özellikle uluslararası marka veya patent başvurularında, bir başvurunun veya tescilin, daha önce aynı veya benzer bir marka veya patent için yapılan bir başvuruya dayanarak yapılması durumunda, başvurunun veya tescilin öncelik tarihi verilir. Bu, marka veya patentin, öncelik tarihinden sonra yapılan diğer başvuruların veya tescillerin önüne geçmesini sağlar.

Rüçhan hakkı, genellikle uluslararası marka veya patent başvurularında kullanılır. Örneğin, bir marka veya patentin öncelik tarihi belirlenirken, bu tarih, daha önce aynı marka veya patent için yapılmış bir başvuruya veya tescile dayanabilir. Bu durumda, marka veya patent, öncelik tarihine sahip olduğu için, bu tarihten sonra yapılan başvuruların veya tescillerin önüne geçebilir.

Rüçhan hakkı, başvuru sahibine, marka veya patentinin öncelik tarihine dayanarak diğer başvurulara karşı koruma sağlar ve başvurunun veya tescilin daha önceki bir tarihe dayandığını kanıtlar. Bu hak, marka veya patentin hak sahibine avantaj sağlayarak, başvuru sürecinde veya hak ihlali durumlarında koruma sağlar.

 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Pahalılık göreceli bir kavram olacağı için bu soruya cevabımız kısmı olarak pahalı diyebiliriz. Son dönemde Türk Lirasının değer kaybından dolayı Uluslararası Marka Tescili başvuruları döviz cinsinden olduğu için yüksek gelebilir..

Ama son dönemde devletimizin yurtdışında yeterki Türk markasını tanıt ve orada tescil et desteğinden dolayı  bir hayli ekonomik hale gelmektedir. Teşvik ve destekler içinde hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Uluslararası marka tescili genellikle ülke sayısı, seçilen sınıflar, hukuki danışmanlık hizmetleri ve diğer masraflar gibi faktörlere bağlı olarak değişen bir maliyet gerektirir.Yurtdışı marka tescili, markanın birden fazla ülkede koruma altına alınmasını sağlar ve bu nedenle genellikle tescil edilecek ülke sayısına bağlı olarak maliyet artabilir.

Uluslararası marka tescili için WIPO'nun (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) Madrid Protokolü veya Madrid Anlaşması gibi uluslararası sistemler kullanılabilir. Bu sistemler, tek bir başvuru ile birden fazla ülkede marka tescili yapmayı kolaylaştırabilir, ancak maliyetler ülke sayısına göre değişebilir. WIPO tescili veya Yurtdışı tescili içinde Karar Patent Profesyonellerinden hemen destek alabilir yada whatsapp üzerinden anında iletişime geçebilirsiniz. 

Uluslararası marka tescili maliyetleri, genellikle her ülke için ayrı ayrı ödenen ücretlerden oluşur. Bu ücretler başvurulan ülkenin resmi marka ofisine ödenir. Bu ücretlere ek olarak, hukuki danışmanlık ücretleri, profesyonel yardım ve belgeleme gibi masraflar da eklenerek toplam maliyet artabilir.

Uluslararası marka tescili maliyetleri, tescil edilecek ülke sayısına ve markanın korunacağı sınıflara bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Genellikle uluslararası marka tescili, birçok ülkede markanın korunmasını sağlamak için etkili bir seçenek olabilir, ancak bu süreç genellikle maliyetli olabilir. Her durumda, bu süreç hakkında daha fazla bilgi almak ve maliyetleri belirlemek için bizlerden destek almanızda fayda vardır.. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Patent ofisiyle doğrudan çalışmak zorunlu değildir, ancak patent başvurusu yada marka tescili başvurusu yapmak  patent / marka tescili sahibi olmak istiyorsanız resmi kurumların prosedürlerini takip edebilmek kolay değildir. hem vakit hem tecrübe gerektirir. Bazen bu sürece ayırdığınız vakitten dolayı kendi işinizde kayıplar verebilir yada asıl önemlisi para kaybedebilirsiniz 🙂 

Patent yada marka tescili başvurusu yapmak için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Kurum, patent /Marka Tescili başvurularını kabul eder, inceler, patent verir veya reddeder. Dolayısıyla, patent yada marka tescili almak için Kurum ile bir şekilde etkileşime girmeniz gerekir.

İşte bu aşamada Karar Patent , başvurularunuzun yasal prosedürlerini yönetir, incelemeler yapar ve patentin verilip verilmeyeceğine dair fikir  verir. patent / marka tescili başvurusu süreci ve gereklilikleri hakkında bilgi verir.

Genellikle patent başvuruları karmaşık olabilir ve uzmanlık gerektirebilir, bu nedenle bir Karar patent avukatı veya Karar Patent Profesyoneli ile olan etkileşiminiz, patent marka tescili başvurusu sürecinde doğru adımları atmanıza yardımcı olabilir patentinizin yada marka tescilinizi başarıyla almanızı sağlayabilir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Evet olabilir. Şaşırdınız galiba 🙂  Açıklamasına ve örneklere gelecek olursak : Aynı marka ismi, farklı kişiler veya şirketler tarafından farklı sektörlerde veya farklı hizmet alanlarında kullanılabilir. Bu durumda, marka ismi aynı olabilir, ancak markanın kullanımı veya ticari faaliyet alanı farklı olabilir.

Örneğin, bir marka adı bir sektörde bir şirket tarafından kullanılırken, aynı marka adı farklı bir sektörde başka bir şirket tarafından kullanılabilir. Marka tescili ve kullanımı genellikle belirli bir sektör veya kategori için yapılır. Bu nedenle, aynı marka ismi farklı sektörlerde veya farklı hizmet alanlarında kullanılabilir. 

Akılda kalması için Türkiyemiz den örnek Markalar şu şekildedir: METRO markasını düşünelim bir çikolata firması çikolata imalatında almıştır.. Uluslararası bir kuruluş ise Türkiye de Marketçilik ve mazağacılık alanında alırken. farklı bir üçüncü firma ise otobüsle taşımacılık alanında METRO markasını kullanmaktadır. Hepsi METRO olarak marka kullanmakta ve tanınmaktadır. Örneklendiğinde hepsi tescilli bir şekilde markasını kullanmakta ve kimse kimseye karışmamaktadır... 

Ancak, bir marka isminin tescil edilmiş olması veya marka sahibinin belirli bir alanda kullanım hakkı, o alanda başka bir kişinin aynı marka ismini kullanmasını sınırlayabilir veya engelleyebilir. Marka tescili, marka sahibine belirli bir alanda markasını kullanma hakkı tanır ve bu haklar genellikle belirli bir sektör veya kategoriyle sınırlıdır.

Sonuç olarak, aynı marka ismi farklı kişiler veya şirketler tarafından farklı sektörlerde veya farklı hizmet alanlarında kullanılabilir. Ancak, marka tescili ve kullanım hakları, belirli bir alanda marka sahibine özel haklar tanıyabilir ve bu haklar farklı sektörlerde aynı marka isminin kullanımını sınırlayabilir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Öncelikle şunu unutmayalım: Muvaffakatname noter onaylı ve marka sahibi şirketin yada şahsın bilgisi ve rızası dahilinde olmalıdır. 

Marka kullanım muvaffakatnamesi, marka sahibinin markasını başka bir kişinin veya şirketin belirli koşullar altında kullanmasına izin verdiğini belirten resmi bir belgedir. Bu belge, marka sahibinin markasını başka biri tarafından kullanılmasına ilişkin koşulları belirtir ve genellikle izin verilen kullanım süresini, kullanım alanını ve şartları içerir.

Marka kullanım muvaffakatnamesi, marka sahibinin izni olmadan başka birinin markasını kullanmasını engellemek için kullanılır. Özellikle marka sahibi, kendi markasını başka biri tarafından kullanılmasını istiyorsa veya ticari bir anlaşma yapmak istiyorsa, kullanım muvaffakatnamesi gerekebilir.

Bu belge, marka sahibi ile kullanım izni alan kişi veya kurum arasında yapılan resmi bir anlaşmadır. Marka sahibi, markasını kullanım izni verdiği kişi veya kurumun belirli şartlara uygun olarak markayı kullanmasına izin verir. Bu muvaffakatname, markanın izin verilen bir şekilde kullanılmasını sağlar ve aynı zamanda marka sahibinin marka haklarını korumasına yardımcı olur.

Marka kullanım muvaffakatnamesi, marka sahibinin markasını kontrol etmesini ve izin verilen kullanım alanını belirlemesini sağlar. Bu belge, taraflar arasında yapılan bir anlaşma olduğu için, marka sahibinin ve markanın korunması için önemlidir. Bu tür anlaşmaların detayları, taraflar arasındaki pazarlık ve anlaşmalar doğrultusunda değişebilir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Evet tescilli olan her marka tescili, sahibine franchising verme yetkisini sağlar. İstediği kişiye yada şirkete süreli / süresiz, Bedelli yada bedelsiz olarak franchising verebilir 

Marka sahibi, markasını franchise vermek istiyorsa, genellikle belirli şartları yerine getirmesi gerekebilir. Öncelikle, marka sahibi markasının tescilli olması gerekir çünkü tescil, markanın yasal olarak korunmasını sağlar ve markanın ticari olarak kullanılmasını izin verir.

Ancak, franchise verme süreci sadece markanın tescilli olmasından ibaret değildir. Franchise verme süreci genellikle detaylı bir iş modeli, operasyonel standartlar, eğitim programları, franchise sözleşmeleri ve yönetmelikler gibi bir dizi belge ve prosedürü gerektirir. Bu belgeler, franchise alan kişilere markanın nasıl kullanılacağı, işletme standartları ve gereklilikler hakkında rehberlik sağlar.

Ayrıca, marka sahibinin franchise vermeye karar vermesi, potansiyel franchise alanları ve uygunluk kriterleri gibi bir dizi faktörü de değerlendirmesi gerekebilir.

Sonuç olarak, tescilli bir marka sahibi genellikle markasını franchise vermek için kullanabilir, ancak franchise verme süreci markanın tescilli olmasından daha fazlasını gerektirebilir. Bu süreçte detaylı planlama, uygun dokümantasyon ve yasal prosedürlerin takibi önemlidir.

 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Grup şirketleri genellikle ayrı ayrı marka tescili alabilirler, çünkü her bir şirket genellikle kendi iş faaliyetlerini ve marka stratejilerini yönetir. Her şirket kendi markasını koruma altına almak, marka haklarını güvence altına almak ve markasını kullanma hakkını elde etmek için marka tescili yapabilir.

Ancak bazı durumlarda, grup şirketleri aynı markayı veya benzer markaları kullanabilir ve bu markaları tek bir tescil altında birleştirmek isteyebilirler. Bu durumda, grup şirketleri aynı markayı kullanmak istiyorlarsa, ortak bir marka tescili için başvuruda bulunabilirler.

Grup şirketleri genellikle bağımsız iş faaliyetlerine sahip oldukları için, kendi markalarını yönetme ve koruma altına alma ihtiyacı duyarlar. Her şirketin kendi markasını tescil ettirmesi, marka haklarını korumak ve kullanımını güvence altına almak için önemlidir.

Ancak grup şirketleri arasında işbirliği veya marka bütünleştirmesi gibi durumlarda, ortak bir marka veya markalar için ortak bir tescil yapılabilir. Bu durumda, markaların kullanımı ve yönetimi grup şirketleri arasında anlaşılabilir bir şekilde düzenlenmelidir.

Sonuç olarak, grup şirketleri genellikle kendi markalarını koruma altına almak için ayrı ayrı marka tescili yaparlar, ancak iş stratejilerine, işbirliğine veya marka bütünleştirmesine bağlı olarak ortak bir marka tescili de yapabilirler. Bu durum, grup şirketlerinin iş stratejilerine ve marka yönetimi tercihlerine bağlı olarak değişebilir. Yukarıdaki sıkça sorulan sorularda okuduğunuz Marka Tescili Muvaffakatnamesi yada Marka Tescili Franchising anlaşması ile de şirketler arasında kullanım sağlayabilirsiniz.. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Reşit olmayanlar, yani genellikle belirli bir yaşın altındaki bireyler, marka tescili veya patent alma sürecini bireysel olarak yürütemezler.Genellikle reşit olma veya yasal olarak yetişkin olma şartı aranır.

Ancak, reşit olmayan bir bireyin bir buluş veya marka için hak talep etmesi gerekiyorsa, genellikle bir vasi, veli veya yasal bir temsilci tarafından bu sürecin yürütülmesi gerekir. Yasal temsilci, reşit olmayan kişinin haklarını korumak ve onların adına bu tür işlemleri gerçekleştirmekle yükümlüdür. Bu tarz bir işlemde ülkemizden velisinden yada vasisinden e-devlet üzerinden onay vermesi istenilir. Karar Patent Profesyonelleri ile bağlantıya geçtiği anda e-devlet ten verdiği vasi onayı ile işlemleri rahatlıkla devam ettirebilirsiniz. 

Örneğin, bir çocuğun bir buluş yapması veya marka oluşturması durumunda, bu buluş veya marka için patent veya marka tescili süreci, çocuğun velisi veya yasal temsilcisi tarafından yürütülmelidir. Yasal temsilci, çocuğun adına başvuruda bulunarak, patent veya marka tescilini sağlamak için gerekli adımları atar.

Sonuç olarak, reşit olmayan bireyler genellikle patent veya marka tescili sürecini kendi başlarına yürütemezler. Ancak yasal bir temsilci veya vasi, bu bireylerin adına bu tür işlemleri gerçekleştirebilir. Bu durum, genellikle reşit olmayan kişilerin haklarını korumak ve yasal süreçleri yerine getirmek için gereklidir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Devlet memurları, diğer bireyler gibi marka tescili veya patent alabilirler. Devlet memurları da kendi kişisel markalarını veya buluşlarını geliştirip koruma altına almak istediklerinde marka veya patent başvurusu yapabilirler. Devlet memurları, ticari faaliyetleri veya kişisel buluşları için marka tescili veya patent alma süreçlerine katılabilirler.

Ancak, devlet memurları, çalıştıkları kurumun veya devletin çıkarlarına zarar verebilecek veya etik olarak çelişebilecek marka veya buluşlar için başvuruda bulunmamalıdır. Bazı durumlarda, devlet memurlarının işlerinden kaynaklanan fikri ve sınai  mülkiyet hakları veya buluşlar belirli kurallara ve düzenlemelere tabi olabilir. Bu konuda da hiç beklemeden Karar Patent Profesyonellerine direk whatsapp dan yazabilir yada ofisimizin sizi araması için geri dönüş formunu doldurabilirsiniz. 

Bununla birlikte, devlet memurları da dahil olmak üzere herkes, marka tescili veya patent alma sürecine katılabilir. Fikri ve sınai mülkiyet haklarını korumak ve kişisel markalarını veya buluşlarını resmi olarak tescil ettirmek isteyen devlet memurları da bu sürece katılabilirler. Ancak, bu süreçteki adımları atarken kurumlarının ve devletin politikalarını ve gerekliliklerini dikkate almaları önemlidir. Hukuki mevzuat ayrıntıları içinde karar patent Hukukçularımıza yine whatsapp üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Evet, resmi kurumlar veya devlet daireleri de marka tescili veya patent alabilirler. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de devlet daireleri veya resmi kurumlar, kendi markalarını veya buluşlarını koruma altına almak için marka tescili veya patent alma süreçlerine katılabilirler.

Devlet daireleri veya resmi kurumlar, genellikle ticari olmayan amaçlarla marka veya patent başvurularında bulunabilirler. Örneğin, kamu hizmetlerini, kamusal bilgiyi veya devlet tarafından geliştirilen özel bir teknolojiyi koruma altına almak için marka tescili veya patent alma sürecine girebilirler. ( Sosyal sorumluluk projeleri, kişisel gelişim, ilk orta öğrenim sistemi gelişimleri gibi ) 

Ancak, resmi kurumlar veya devlet daireleri de dahil olmak üzere her başvuru, marka tescili veya patent başvurusunun belirli kriterlere ve yasal gerekliliklere uyması gerekir. Başvurulan markanın veya buluşun benzersiz olması, genellikle ticari kullanım için uygun olması veya teknik özelliklerine sahip olması gerekebilir.

Bununla birlikte, resmi kurumların veya devlet dairelerinin fikri ve sınai mülkiyet haklarını koruma süreci, diğer bireyler veya ticari kurumlar için geçerli olan süreçlerden farklılık gösterebilir. Devlet daireleri veya resmi kurumlar, genellikle fikri mülkiyet haklarına ilişkin özel düzenlemelere veya prosedürlere tabi olabilirler. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için Karar Patent Profesyonellerimize ve ofisimize hemen şimdi whatsapp üzerinden ulaşabilirisiniz. 

Sonuç olarak, resmi kurumlar veya devlet daireleri, belirli amaçlar için marka tescili veya patent alma süreçlerine girebilirler, ancak bu süreçler genellikle ticari olmayan veya ticari olan da olabilecek kamu hizmetlerine yönelik özel düzenlemelere tabi olabilir. Bu konuda da kesinlikle bizlere danışmadan başvuru yapıp karar vermemenizi öneriyoruz 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

NFT'ler (Non-Fungible Tokens), dijital varlıkların benzersizliğini ve mülkiyetini temsil eden kripto varlıklardır. Şu an için NFT'lerin resmi bir tescil prosedürü yoktur. NFT'ler, blockchain teknolojisi üzerinde dijital olarak kaydedildikleri için doğası gereği benzersizdirler ve tescile ihtiyaç duymazlar.

Bununla birlikte, NFT'lerin sahipliği ve benzersizliği blockchain'de kaydedilir ve genellikle bu kayıtlar, varlığın mülkiyetini belgeler. Ancak, fikri mülkiyet hakları veya benzer konularda, NFT'lerin yasal statüsü ve koruması hala tartışmalı bir konudur.

Bir NFT'nin tescil edilmesi veya resmi olarak korunması gerekip gerekmediği, genellikle belirli bir yasal koruma veya mülkiyetin daha ayrıntılı bir düzenlenmesi olduğunda önem kazanabilir. Örneğin, bir sanat eserinin haklarını veya belirli bir dijital varlığın kullanımını düzenlemek için NFT'ler üzerinde telif hakkı gibi fikri mülkiyet haklarını belirlemek isteyebilirsiniz.

Ancak, mevcut durumda NFT'lerin doğasından dolayı resmi bir tescil prosedürü olmadığını ve genellikle NFT'lerin benzersizliğini ve mülkiyetini belgelemek için blockchain teknolojisinin kullanıldığını belirtmek önemlidir. Fakat bu alanda hukuki düzenlemeler ve yeni yasal standartlar geliştirilmeye devam ediyor. Bu nedenle, NFT'lerin yasal statüsü ve korunması konusunda ve bilişim konusunda uzman hukukçu kadromuza ve profesyonellerimize anında whatsapp üzerinden yada  karar patent iletişim sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

 

Sorunun cevabı evet alabilirsiniz, ayrıntılar ise aşağıda en kısa şekilde özetlemeye çalışıyoruz 

Eğer NFT'ler için kullanılacak bir dijital tasarım yaratıyorsanız ve bu tasarımı koruma altına almak istiyorsanız, tasarım tescili için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu, tasarımın özgünlüğünü ve kullanımını belgeleyebilir. Yapacağınız bu tasarım tescili de normal alınan tasarım tescilleri ile aynı prosedürde ilerlemektedir.  Özel bir indirim yada fiyat artırımı bulunmamaktadır. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Evet belirlediğiniz Block Chain / Kripto Para / Coin artık hangisini telaffuz etmek istiyorsanız o isme, markaya tescil alabilirsiniz.. Tabi burada önemli kriterlerden birisi marka tescilinini alanını ve sınıfını belirlemektir.. Uluslararası arenada ve çoğu ülkede kripto para hizmeti olarak bir alan yoktur.. İşte burada bu işi bilen bir marka vekiline ve profesyonele ihtiyaç duyacaksınız. Karar Patent ekibi de bu anda işinize yarayacaktır. Hemen destek almak için bize whatsapp dan yada iletişim formlarından ulaşabilirsiniz.. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Bloglar ve makaleler genellikle fikri mülkiyet hakları kapsamında patentlenemezler. Patentler genellikle yeni ve orijinal buluşlar, icatlar veya teknik çözümler gibi belirli endüstriyel veya teknik alanlardaki yenilikleri korumak için kullanılır.

Bloglar ve makaleler genellikle fikri mülkiyet hakları kapsamında telif hakkına tabi olabilir. Telif hakkı, yaratıcı ve orijinal içeriği olan eserleri (örneğin, yazılı metinler, fotoğraflar, videolar) otomatik olarak korur. Telif hakkı, eserlerin oluşturulmasıyla birlikte otomatik olarak başlar ve eserin yaratıcısına veya sahibine eser üzerinde belirli haklar verir.

Bloglar veya makaleler için telif hakkı koruması, eserlerin kopyalanması, dağıtılması veya ticari amaçlarla kullanılmasına karşı koruma sağlar. Bu nedenle, bloglar veya makaleler genellikle telif hakkı koruması altında olabilir ve eserin orijinalliği ve yaratıcılığına dayalı olarak korunabilirler.

Ancak, patentler genellikle belirli bir teknik probleme yönelik pratik bir çözüm, bir ürün veya süreç üzerine yeni ve icat edilmiş bir yöntem gibi belirli teknik alanlarda kullanılan yenilikleri korur.

Sonuç olarak, bloglar ve makaleler telif hakkı koruması altında olabilirken, patentler genellikle teknik yenilikleri korumak için kullanılır. Bu nedenle, bloglar veya makaleler için patent başvurusu yapmak yerine, telif hakkı koruması ve diğer fikri mülkiyet haklarına odaklanmak daha uygun olabilir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Sorunuzun cevabı hem evet hemde hayırdır 🙂 

Aslında koruma alanları farklıdır ama tasarım tescili yaptığınız obje markalaşıyor ise marka tescil olarak da tescil almanız gerekecektir. yada marka olarak tescil ettiğiniz bir logo obje de tasarım tescilinde koruma altına alınmaktadır.  Nadiren de olsa beraber hareket edilebilir ama genelde ayrı hareket edilmektedir.  Aşağıda sizlere tüm ayrıntıları ile anlatmaktayım 

Tasarım tescili ve marka tescili farklı türde fikri mülkiyet korumalarıdır ve genellikle farklı unsurları korurlar.

Marka tescili, genellikle bir ürünün veya hizmetin tanıtımında kullanılan işaretleri (isimler, logolar, sloganlar vb.) korur. Marka tescili, tüketiciler arasında ürünlerin veya hizmetlerin kaynağını belirtir ve belirli bir markayı diğerlerinden ayırt etmeye yardımcı olur. Marka tescili, genellikle belirli bir markayı benzersiz ve tanımlayıcı kılan özelliklerine dayanır.

Tasarım tescili ise genellikle bir ürünün dış görünümünü veya estetik özelliklerini korur. Bu, ürünün şekli, deseni veya görünümü üzerindeki yenilikçi ve estetik özellikleri kapsar. Bir tasarım tescili, ürünün dış görünümünü kopyalanmasına veya taklit edilmesine karşı koruma sağlar.

Marka tescili ve tasarım tescili farklı türde korumalar olsa da bazen bir ürünün hem markasını hem de dış görünümünü (tasarımını) korumak isteyebilirsiniz. Örneğin, bir ürünün belirli bir logosu veya ismi (markası) olduğu gibi, ürünün fiziksel görünümü veya şekli (tasarımı) üzerinde de benzersiz bir özellik olabilir.

Bu durumda, hem marka tescili hem de tasarım tescili için ayrı başvurular yapılabilir. Böylece, ürünün hem markası hem de tasarımı belirli yasal haklar altında korunmuş olur. Her iki tescil de farklı türde korumalar sunduğu için, ürününüzün belirli yönlerini korumak için her iki tescile de başvurmak bazen faydalı olabilir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Böyle tatsız bir durumla karşılaşıyorsanız öncelikle hemen delil olarak fotoğraf yada ürün almaya çalışın.. Buradan özellikle sorulan sorulardan birisi fiş ve fatura ibrazıdır. Evet fiş ve fatura marka ihlali olarak sayılacağı için almanızda fayda bulunmaktadır.. Dijital çağda ise instagram ve sosyal medya paylaşımlarına screen shot almanızda delil olarak gösterilmektedir. 

Tabiki sadece delil almakla ve toplamakla bitmeyecektir. Topladığınız bu delillerle kendinizde savcılık üzerinden suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Burada eksik bilgiden dolayı birkaç kere gidip gelmenizden dolayı zaman ve maddi kayıp yaşayabilirsiniz. Bunları yaşamamak için kesinlikle Ofisimizden yada kendi hukuk büronuzdan bu konuda destek almanızı öneriyoruz.. Buradaki diğer önemli kriter de Sınai mülkiyet hukukunun biraz, daha niş ve özel bir alan olmasından ötürü biraz daha tecrübe gerekmektedir.. Bu aşamalardan dolayı da Ofisimizle, Karar Patent Profesyonelleri ile çalışmanızı önermekteyim.. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Soruya cevabımız tabiki hayır olacaktır. İki konu ne kadar birbirlerine yakın görünseler de aralarında bir mecburiyet bağı bulunmamaktadır. 

Kısaca ayrımı anlamanız için aşağıda özetlemekteyim.. 

ISO 9001 belgesi, kalite yönetim sistemi için uluslararası bir standart olan ISO 9001 standardına uygunluğu gösterir. Bu belge, bir kuruluşun kalite yönetim sistemini standartlara uygun olarak oluşturduğunu ve uyguladığını onaylar. ISO 9001 belgesi almak için marka tescil belgesi zorunlu değildir.

ISO 9001 belgesi, bir kuruluşun işleyişindeki kalite standartlarını, süreçleri, müşteri memnuniyetini artırmayı ve sürekli iyileştirmeyi hedefler. Bu belge, kuruluşun kalite yönetimine ve standartlara uygunluğuna odaklanır, marka tescili ile doğrudan ilgili değildir.

Marka tescili, bir işletmenin markalarını korumak için yaptığı bir başvuru sürecidir ve belirli bir işaretin veya markanın yasal olarak korunmasını sağlar. ISO 9001 belgesi almak için marka tescili belgesi gerekli değildir çünkü bu iki süreç birbirinden farklıdır ve farklı amaçları ve gereksinimleri vardır.

ISO 9001 belgesi almak için, bir kuruluşun kalite yönetim sistemini standartlara uygun olarak oluşturması, uygulaması, sürdürmesi ve gerekli belgelendirme süreçlerini tamamlaması gerekir. Bu süreç, marka tescili ile ilgili değildir ve marka tescil belgesi bu sürecin bir parçası olarak talep edilmez.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Marka logo tasarımı, markanızın tanıtımı ve kimliği için son derece önemlidir. İşte marka logo tasarımında dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar:

1. Marka İmgenizi Yansıtın: Logo, markanızın değerlerini, mesajını ve tarzını yansıtmalıdır. Örneğin, eğlenceli ve dinamik bir marka için canlı renkler ve hareketli şekiller tercih edilebilirken, lüks bir marka için sade ve zarif bir tasarım daha uygun olabilir.

2. Basitlik ve Tanınabilirlik: Logo karmaşıklıktan uzak, basit ve anlaşılabilir olmalıdır. İnsanların hızlıca tanıyabileceği ve hatırlayabileceği bir tasarım seçmek önemlidir.

3. Özgünlük ve Farklılık: Logo, benzersiz olmalı ve rakiplerinizden kolayca ayırt edilebilmelidir. Özgün bir logo, markanızın tanınabilirliğini artırır.

4. Uygun Renk ve Font Seçimi: Renkler ve yazı tipleri markanızın kişiliğini yansıtmalıdır. Renk psikolojisi ve uyumu üzerine yapılan araştırmaları göz önünde bulundurarak doğru renkleri seçmek önemlidir.

5. Çeşitli Ortamlara Uyum Sağlayın: Logo tasarımınız, farklı ortamlarda kullanılabilir olmalıdır. Büyük ölçekli reklamlardan küçük boyutlu etiketlere kadar her türlü kullanıma uygun olmalıdır.

6. Zamana Dayanıklılık: Moda veya trendlerden çok etkilenmeyen, zamanla eskimeyen bir tasarım seçmek uzun vadede marka için daha avantajlı olabilir.

7. Test Edin ve Geri Bildirim Alın: Farklı insanlardan geri bildirim almak ve logo tasarımını test etmek, tasarımın etkili olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Bu ipuçları, marka logo tasarımı sürecinde dikkate alınması gereken önemli noktalardır. Profesyonel bir tasarımcıyla çalışmak ve markanızın özgünlüğünü ve kimliğini yansıtan bir logo oluşturmak, markanızın tanıtımı ve algısı için çok önemli olduğunu unutmayın.  Ve profesyonel destek için hemen bizleri arayabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Cevabımız Tabiki HAYIR.

Türkiye'de alınan bir marka tescili tüm dünyada geçerli değildir. Her ülkenin kendi marka tescil süreçleri ve kuralları bulunmaktadır. Dolayısıyla, bir markayı uluslararası düzeyde koruma altına almak istiyorsanız, her ülkenin kendi fikri mülkiyet ofisine veya ilgili kurumlarına başvurarak o ülke için ayrı ayrı marka tescili yapmanız gerekir.

Ancak, uluslararası bazı anlaşmalar ve sistemler bulunmaktadır. Örneğin, Madrid Protokolü, uluslararası marka tescili için bir sistem sunar. Bu sistem, bir başvuru yaparak birden fazla ülkede marka koruması sağlamak için kullanılabilir. Bu şekilde, tek bir başvuruyla birden fazla ülkede marka tescili yapabilirsiniz.

Yine de, her ülkenin kendi marka tescili süreçleri, gereklilikleri ve maliyetleri farklı olabilir. Uluslararası marka tescili için profesyonel bir danışmanlık almanız gerekir Bu konuda hemen bizlere yazabilir , Karar Patent Profesyonellerinden hizmet alabilir ve her ülkenin yerel yasal düzenlemelerine uygun olarak hareket etmiş olursunuz. .

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Cevabımız Tabiki EVET olacaktır.

Hazır marka satın almak, genellikle o markanın bir işletme veya ürün hattıyla birlikte devredilmesi anlamına gelir. Bir markayı satın alırken, markanın tescilli olduğu bir işletmeyi veya ürünleri içeren bir paketi satın alırsınız.

Ancak, hazır bir marka satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:

  1. Markanın Durumu ve Geçmişi: Markanın tescil durumu, itibarı, önceki kullanım geçmişi ve herhangi bir yasal sorunu olup olmadığı gibi faktörleri araştırın.

  2. Marka Değeri: Satın alacağınız markanın size ne tür bir değer katacağını değerlendirin. Bu markayı satın almanın işletmenize nasıl fayda sağlayacağını anlayın.

  3. Hukuki Danışmanlık: Profesyonel bir hukuk danışmanıyla çalışarak markanın tescil durumunu, haklarınızı ve yasal riskleri değerlendirin. Bu konuda da Karar Patent Hukuçularımızdan ve avukatlarından destek alabilirsiniz. 

  4. Marka Değerlendirme ve Fiyatlandırma: Markanın değerini objektif bir şekilde değerlendirin ve satın alacağınız marka için uygun bir fiyat belirleyin. Bu, markanın itibarı, pazar durumu ve gelecekteki potansiyeli gibi faktörleri içermelidir.

  5. Sözleşme ve Belgeleme: Marka satın alımıyla ilgili tüm detayları içeren yazılı bir sözleşme hazırlanmalıdır. Tüm şartlar, markanın devri, tescil belgeleri ve gerekli izinler gibi konular bu sözleşmede yer almalıdır.

Hazır bir marka satın almak riskli olabilir, bu yüzden dikkatli bir araştırma ve analiz süreci gerektirir. Profesyonel destek  almak, bu tür bir işlemde doğru kararlar vermenize yardımcı olacaktır. O sebepten hemen şimdi whatsapp hattımıza yada iletişim formumuza yazabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Marka belirlerken çok kriter bulunmaktadır. Bu kriterlerden en önemlilerini aşağıda sizlere sıralıyorum:

1. Benzersizlik ve Özgünlük: Seçeceğiniz marka özgün olmalı ve benzersiz bir kimliğe sahip olmalıdır. Benzer veya karıştırılabilir diğer markalardan farklı olmalıdır.

2. Kolaylıkla Telaffuz ve Akılda Kalıcılık: Markanın kolayca telaffuz edilebilir ve akılda kalıcı olması önemlidir. Basit ve hatırlanabilir bir isim seçmek, markanın tanınabilirliğini artırabilir.

3. Anlam ve İmaj: Markanın seçeceğiniz sektörle veya ürün/hizmetle ilişkili olması önemlidir. İlgili ve anlamlı bir isim veya sembol seçmek, hedef kitlenizin beklentilerine uygunluğu artırabilir.

4. Uzun Vadeli Düşünme: Seçtiğiniz marka isminin zamanla eskiyecek bir moda veya trende bağlı olmamasına dikkat edin. Marka isminin uzun vadeli kullanılabilirlik ve anlamı koruyabilmesi önemlidir.

5. Uluslararası Uyumluluk: Eğer markanızın uluslararası pazarda da kullanılmasını düşünüyorsanız, seçtiğiniz ismin farklı dillerde olumsuz anlamlara gelmemesi veya kültürel anlamda uygun olması önemlidir.

6. Hukuki Açıdan Kontrol Edilmesi: Seçtiğiniz markanın tescil edilebilir olması, yasal olarak kullanılabilir olması ve başka markalarla çakışmaması gereklidir. Bu nedenle marka araştırması ve hukuki kontrol önemlidir.

7. Markanın Genişleme Potansiyeli: Seçtiğiniz marka ismi, işletmenizin büyüme ve genişleme planlarına uygun olmalıdır. Farklı ürün veya hizmet alanlarında da kullanılabilecek bir isim tercih etmek, gelecekteki esnekliği artırabilir.

8.Markanızın Hikayesini Oluşturun: Markanızın arkasında bir hikaye veya amacınızı anlatan bir mesaj oluşturmak, tüketiciyle bağ kurmanıza yardımcı olabilir.

9. Kaliteyi Vurgulayın: Markanızın kalitesini ve sunduğu değeri vurgulayın. Kaliteli ürün veya hizmetler sunarak müşteri memnuniyetini sağlayabilirsiniz.

10. İletişimi Güçlendirin: Markanızın iletişimi güçlü olmalıdır. Müşterilerinizle etkileşime geçmek, geri bildirimleri dikkate almak ve onlarla bir ilişki kurmak marka sadakati oluşturabilir.

Marka belirleme süreci, markanın başarısı için kritik bir adımdır. Dikkatli bir araştırma, analiz ve uygun bir strateji izlemek, doğru marka ismini seçmenize yardımcı olabilir. Karar Patent marka oluştururken de sizlere destek olacaktır. Bu konuda da hemen bizlere yazabilir yada arayabilirsiniz.. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Markanızın taklit edildiğini fark ettiğinizde öncelikle sakinlikle konuyu idrak ederek, marka vekilinizi ve konuda uzman bir avukata danışmanız gerekiyor Bu konuda Karar Patent olarak hem marka vekili hemde avukatlık hizmeti konusunda sizlere yardımcı olacaktır.  Yinede yapmanız gereken işlemleri aşağıda tek tek sıralıyorum: 

1. Kanıtları Toplayın: Taklit olduğunu düşündüğünüz ürün veya hizmetlerle ilgili kanıtlar toplayın. Bunlar, taklit ürünlerin fotoğrafları, reklamları, satış noktalarının bilgileri veya herhangi bir tüketici şikayeti olabilir.

2. Hukuki Danışmanlık Alın: Bir marka vekili veya uzman avukatla ( Sınai Mülkiyet Kanunu 'na hakim bir avukat olması önemli )  görüşün. Marka haklarınızı korumak ve taklitlerle mücadele etmek için atılacak adımları belirlemek önemlidir.

3. İhtarname Gönderin: Taklit yapan kişi veya şirkete, marka haklarınızın ihlal edildiğini belirten bir ihtarname gönderebilirsiniz. Bu ihtarname yasal adımların başlangıcı olabilir.

4. Resmi Şikayette Bulunun: Marka ihlali olduğuna dair resmi bir şikayette bulunabilirsiniz. Bu şikayet için hemen bizlerden destek alabilirsiniz Kendinizin bu işlerle uğraşması hem vakit hemde nakit kaybına yol açabileceğini unutmamanız gerekir 

5. Hukuki Yollara Başvurun: Eğer ihtarname veya şikayet sonuç vermezse, marka ihlali konusunda yasal yollara başvurabilirsiniz. Hukuki süreçler, taklitçiye karşı yasal adımların atılmasını içerebilir.

6. Pazarlama ve Bilinirliği Artırın: Markanızın taklit edilmesi durumunda, mevcut müşterilerinizi bilgilendirmek ve markanızın orijinal olduğunu vurgulamak için pazarlama stratejileri geliştirebilirsiniz.

Marka taklidi durumunda hukuki süreçler karmaşık olabilir ve profesyonel destek gerekecektir. Bu şikayet için hemen bizlerden destek alabilirsiniz Kendinizin bu işlerle uğraşması hem vakit hemde nakit kaybına yol açabileceğini unutmamanız gerekir 

 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 
 
Bu sorumuzun cevabı genel olarak HAYIR'dır. Ekstrem durumlarda da Markanızı patentleyemezsiniz. Böyle kelime kullanmak da tabirde  yanlış olacaktır.. Biraz daha ayrıntılandırırsak; Marka ve patent farklı konseptlerdir. Marka, bir işletmenin ürün veya hizmetlerini diğerlerinden ayırt etmek için kullanılan bir isim, logo, sembol veya diğer işaretlerdir. Patent ise bir buluşun, icadın veya işlevsel bir ürünün korunması için verilen bir haktır.

Marka, marka tescili yoluyla korunurken; patent, buluşların ve icatların korunması için kullanılır. Yani, marka patent değildir ve bir markaya patent verilmez. Ancak, belirli bir buluşunuz veya icadınız varsa, bu buluş veya icadın patentini alabilirsiniz.

Marka tescili, markanızın ismi, logosu veya sembolleri gibi işaretlerin yasal olarak korunmasını sağlar. Bu, markanızın diğerlerinden ayırt edilmesini ve izinsiz kullanımına karşı haklarınızın korunmasını sağlar.

Eğer bir buluşunuz veya icadınız varsa ve bunun ticari olarak kullanılabilir olduğunu düşünüyorsanız, bu buluş veya icat için patent başvurusu yapabilirsiniz. Patent başvurusuyla buluşunuzun belirli bir süre boyunca sizin mülkiyetinizde kalmasını ve başkalarının izinsiz olarak kullanmasını engelleyebilirsiniz.

Bu nedenle, marka ve patent arasında farklar bulunmakla birlikte, marka tescili ve patent başvurusu yaparak işletmenizin fikri mülkiyetini koruyabilirsiniz. Hangi tür korumayı almanız gerektiği, sahip olduğunuz ürün, hizmet veya buluşun niteliğine bağlı olacaktır. Bu konuda da ofisimizden anında destek alabilirsiniz. 

 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 
 EVET, renkler belirli koşullar altında marka olarak tescil edilebilir. Ancak renklerin marka olarak tescili, belirli şartları karşılamalıdır ve genellikle bazı ek gereksinimlerle birlikte değerlendirilir.

Renklerin marka olarak tescili için en önemli kriter, rengin belirli bir sektörde veya endüstride ürünlerin veya hizmetlerin kaynağını ayırt edebilme kapasitesidir. Renk, o sektörde veya endüstride belirli bir ürün veya hizmetin kaynağını belirlemek için güçlü ve özgün bir şekilde kullanılmış olmalıdır.

Örneğin, bir renk markası olarak tescil edilen en bilinen örneklerden biri, renkli bir kurdele olan "Pink" (PANTONE 1837) markasıdır. Bu renk, özellikle Victoria's Secret gibi iç giyim ve moda endüstrisinde marka kimliği olarak kullanılmaktadır.

Ancak, renklerin marka olarak tescili zorlu bir süreç olabilir ve belirli kriterleri karşılamaları gerektiği için tescil başvuruları genellikle daha fazla inceleme ve kanıt gerektirebilir. Renklerin marka olarak tesciliyle ilgili kararlar, renklerin o endüstride algılanabilirliği, kullanım şekli, benzersizliği ve genel ticari kabulü gibi faktörlere dayanarak yapılır.

Bu nedenle, renk markası olarak tescil etmek istiyorsanız, bu konuda bir marka vekilinden yada sınai mülkiyet avukatından  danışmandan destek almanız gerekecektir.  Bu konuda da ofisimizden anında destek alabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Coğrafi işaret ve menşe adı, her ikisi de ürünlerin veya hizmetlerin belirli bir coğrafi bölgeden geldiğini veya belirli bir coğrafi kökeni temsil ettiğini gösteren işaretlerdir, ancak farklı kavramları ifade ederler.

Coğrafi İşaret: Bir coğrafi bölgenin, ülkenin veya belirli bir yerin tanımlanabilir bir nitelik veya ünü olan bir ürünle bağlantılı olduğunu gösteren bir işarettir. Bu işaret, ürünün belirli bir coğrafi bölgede üretildiği, işlendiği veya hazırlandığına dair bilgi verir. Örneğin, Kayseri Pastırması, Kayseri Mantısı coğrafi işaret olarak tanınır ve bu pastırmanın ve mantının belirli bir coğrafi bölgede belirli bir üretim süreciyle üretildiği belirtilir.

Menşe Adı: Menşe adı, bir ürünün belirli bir coğrafi bölgeden geldiğini veya o coğrafi bölgeye özgü olduğunu belirten bir terimdir. Ancak coğrafi işaretten farklı olarak, menşe adı sadece ürünün belirli bir yerle ilişkilendirilmesine odaklanır ve genellikle bu yerin adını kullanarak ürünü tanımlar. Örneğin, "Antep Fıstığı" terimi, yalnızca Gaziantep bölgemiz de yetiştirilen fıstıkları tanımlar.

Bu işaretler, tüketicilere ürünlerin kalitesi, özellikleri veya özel üretim yöntemleri gibi konularda bilgi sağlar. Hem coğrafi işaretler hem de menşe adları, belirli bir coğrafi bölgeden gelen ve bu bölgenin özelliklerini, geleneklerini veya kalite standartlarını temsil eden ürünlerin tanınmasına ve korunmasına yardımcı olur.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Bir ürünün coğrafi işaretli veya menşe adıyla aynı veya benzer bir marka tescil etmek, bazı durumlarda mümkün olabilir ancak genellikle karmaşık bir süreçtir ve bazı kısıtlamalar bulunabilir.

Öncelikle, coğrafi işaretli veya menşe adı olan bir ürünün markasını tescil etmek istiyorsanız, bu işaretin koruma altında olup olmadığını, yani resmi olarak coğrafi işaret veya menşe adı olarak tescillenmiş olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Eğer belirli bir coğrafi bölgeye özgü bir ürünün adı coğrafi işaret olarak tescillenmişse, bu adın ticari marka olarak kullanılması sınırlı olabilir. Birebir aynı markayı kullanmadan kendi markanızla beraber kullanabilirsiniz. Örneğin; Selçuk Adana Kebabı; Ahmet Kayseri Pastırması gibi markalar öncesinde tescil edlmediyse alabilirsiniz. 

Bir coğrafi işaret veya menşe adının marka olarak tescili için başvuruda bulunmak istediğinizde, o coğrafi işaret veya menşe adıyla ilgili yetkili kuruluşların veya belirli yasal düzenlemelerin izin ve kısıtlamalarını dikkate almanız gerekebilir. Çünkü belirli coğrafi bölgelerde belirli ürünlerin isimleri, sadece o bölgede üretilen ve belirli standartlara uygun olan ürünler için koruma altına alınmış olabilir.

Bu nedenle, coğrafi işaretli veya menşe adı olan bir ürünün marka tescili için başvuruda bulunmadan önce, o coğrafi işaretin veya menşe adının marka olarak kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeleri ve mevcut hakları incelemek önemlidir. Karar Patent ofisimizden ve marka vekillerimizden marka uzmanlarımızdan bu konuda da anında destek alabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

mahreç işareti, bir ürünün veya hizmetin menşeini, kaynağını veya üretildiği yerin belirtilmesini sağlayan işaretlerdir ve genellikle tüketicilere ürünler hakkında bilgi vermek için kullanılır.

Mahreç işaretleri, tüketicilere bir ürünün veya hizmetin özgünlüğünü, kalitesini veya belirli bir coğrafi bölgeden geldiğini belirten önemli bilgiler sunar. Bu işaretler, ürünlerin veya hizmetlerin belirli standartlara uygun olduğunu veya belirli bir coğrafi bölgedeki geleneksel üretim yöntemlerini temsil ettiğini gösterebilir

Coğrafi işaret, bir ürünün belirli bir coğrafi bölgeden geldiğini, bu bölgenin belirli bir özelliğini, ününü, üretim yöntemini veya diğer belirgin niteliklerini taşıdığını gösteren bir işarettir. Coğrafi işaretler, ürünlerin veya hizmetlerin belirli bir coğrafi bölgeyle ilişkilendirilmesini ve bu bölgenin özgünlüğünü vurgulamayı amaçlar.

Özetle geçersek ; Hem mahreç işareti hem de coğrafi işaret, bir ürünün veya hizmetin belirli bir coğrafi bölgeden geldiğini, belirli bir coğrafi bölgede üretildiğini veya belirli bir coğrafi bölgeyle ilişkilendirildiğini gösteren işaretlerdir. Bu işaretler, ürünlerin belirli bir coğrafi bölgede belirli standartlara göre üretildiğini veya o bölgenin özgün özelliklerini taşıdığını gösterir.

Bu nedenle, mahreç işareti ve coğrafi işaret kavramları temelde aynıdır ve ürünlerin menşeini belirtmek için kullanılan işaretlerdir. Farklı terminolojilerin kullanılmasına rağmen, genel anlamda aynı anlamı taşırlar.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 
 

Aslına bakılırsa Geleneksel Ürün Adı, Coğrafi İşaret ve Mahreç İşareti aynı manalara çıkmaktadır. Yukarıda sıkça sorulan sorularda cevapladık ama yinede küçük bir özetle geçip örneklerle açıklamak istiyorum.. 

"Geleneksel ürün adı", bir ürünün veya hizmetin belirli bir coğrafi bölgede veya belirli bir topluluk tarafından geleneksel olarak üretilip hazırlandığı, belirli bir üretim yöntemi veya tarifi olduğunu belirten bir terimdir.

Bu tür ürün adları, genellikle belirli bir coğrafi bölgenin kültürel mirasını, tarihini ve geleneksel üretim yöntemlerini temsil eder. Bu ürünler, yüzyıllardır belirli bir bölgede veya toplulukta üretilen ve genellikle bölgesel özellikleri, iklimi veya yerel kaynakları yansıtan ürünler olabilir.

Geleneksel ürün adları, genellikle o bölgedeki veya topluluktaki belirli bir kalite standardını, özel tatları veya özellikleri temsil eder. Bu adlar, coğrafi işaretler veya menşe adları gibi tescillenmiş işaretler olabilir ve bu ürünlerin belirli bir coğrafi bölgeden geldiğini ve geleneksel üretim metotlarına bağlı kaldığını gösterir.

Örneğin, Kars ilimizde  Gravyer peyniri  veya Gaziantep teki Fıstıklar Antep Fıstığı gibi ürünler, belirli bir coğrafi bölgede belirli bir üretim süreci ve geleneksel yöntemlerle üretilen ve bu özelliklerini korumak için tescillenmiş ürünlerdir. ve Geleneksel Ürün Adı olarak da geçmektedir.. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 
Soruya cevabımız EVET; 

Ayrıntıları ise şu şekildedir ses markası olarak tescil edilebilir. Ses markaları, bir şirketin, ürünün veya hizmetin tanıtımında kullanılan belirli bir ses veya müzik parçasıdır. Bu, genellikle bir jingle, slogan, melodi veya belirli bir ses efekti olabilir.

Ancak, bir ses markasının tescili için belirli kriterleri karşılaması gerekmektedir. Ses markası olarak tescil edilebilmek için:

  1. Benzerlik ve Özgünlük: Tescil edilmek istenen sesin benzersiz, özgün ve tanınabilir olması önemlidir. Diğer markalardan ayırt edilebilir olmalıdır.

  2. Açıklık: Ses markasının net, sabit ve tekrarlanabilir bir şekilde tanımlanabilir olması gerekir. Belirli bir süre boyunca sabit bir şekilde kullanılabilir olmalıdır.

  3. Ticari Kullanım: Ses markasının ticari anlamda kullanılabilir ve bir ürünü veya hizmeti temsil edebilir olması gereklidir.

Birçok ünlü marka, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde belirli bir ses veya jingle kullanarak bu sesi markalaştırmıştır. Örneğin, Lcwaikiki markasının Waikiki vay vay  gibi sesleri, markaların güçlü ve tanınabilir bir kimlik oluşturmak için kullandıkları ses markalarıdır.

Ses markalarının tescili, belirli yasal prosedürler gerektirebilir ve her ülkede farklı yasal düzenlemelere tabi olabilir. Ancak, benzersiz, tanınabilir ve ticari olarak kullanılabilir bir sesi marka olarak tescil etmek mümkündür.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 
Soruya cevabımız EVET; 

Ayrıntıları ise şu şekildedir

Evet, hareket markaları da tescil edilebilir. Hareket markaları, hareketli görseller, animasyonlar veya hareketli grafikler gibi görsel unsurları içerebilir. Bu tür markalar, belirli bir ürünü veya hizmeti temsil eden, markanın tanınırlığını artıran ve tüketicilerde belirli bir izlenim bırakan görsel öğelerdir.

Hareket markalarının tescili için bazı kriterler vardır:

  1. Benzersizlik ve Tanınabilirlik: Hareket markasının benzersiz olması ve markanın diğerlerinden kolayca ayırt edilebilir olması gerekir. Bu, markanın tanınabilir, özgün ve diğer markalardan farklı bir görsel öğe içermesi gerektiği anlamına gelir.

  2. Ticari Kullanım ve Temsil Etme: Hareket markası, bir ürünü veya hizmeti temsil edebilmeli ve ticari anlamda kullanılabilmelidir. Yani, marka belirli bir ticari faaliyeti yansıtmalı veya markayı tanımlamalıdır.

  3. Tescil Edilebilirlik: Hareket markasının tescil edilebilir olması, belirli yasal gereklilikleri karşılaması gerektiği anlamına gelir. Yasal düzenlemelere uygun olmalı ve tescil edilebilir marka kriterlerini karşılamalıdır.

Örnek olarak, Ülkemizden çıkan ve tüm dünyada tanınan NUSRET 'in Tuz serpme hareketi ( Salt Bae ) hareket markasına örnek olarak gösterilir.. Bu tür markalar genellikle reklamlarda, ürün ambalajlarında, dijital medya platformlarında ve diğer pazarlama faaliyetlerinde markanın tanınırlığını artırmak için kullanılır.

Hareket markalarının tescili, genellikle belirli prosedürler gerektirebilir ve farklı ülkelerde farklı yasal düzenlemelere tabi olabilir. Ancak, benzersiz, ticari kullanıma uygun ve tescil edilebilir bir hareketli görselin marka olarak tescili mümkündür.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 
Soruya cevabımız Türkiye için HAYIR, Farklı ülkelerde EVET;
Ülkemizde daha önce denenmiş olmasına rağmen tescil edilen bir koku markası yoktur.. 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanununda veya eskiden kullanılan  556. Sayılı KHK de de Koku markası yazılı olarak da geçmemektedir.  Bu konu Avrupa Birliğinde ve ülkemizde de tartışma konusudur..  O sebepten çok fazla üzerinde durmayacağım.. Ama genel olarak USTPO Amerikan Patent Ofisi Koku markalarını tescil etmektedir. 
Aslında bir yandan Sınai Mülkiyet Kanunumuzda geçmemesi kesin tescil edilmeyeceği anlamına da gelmemektedir. Biraz biraz koku markası ile ilgili de bilgilendirmem aşağıdadır:

Koku markaları, belirli bir koku veya koku kombinasyonu ile ilişkilendirilen markalardır. Bu markalar, belirli bir ürünün veya hizmetin tanıtımında kullanılan özgün bir kokuyla ilişkilendirilirler. Koku markaları genellikle parfüm, temizlik ürünleri, kozmetik, gıda veya diğer endüstrilerde kullanılır.

Ancak, koku markalarının tescili, diğer marka türlerine göre daha zorlu bir süreç olabilir çünkü koku, diğer duyusal algılar gibi görünmez ve somut bir nitelikten yoksundur.

Koku markanızın gerek Türkiye gerekse uluslararası arenada tescilleri için ofisimizle irtibata geçebilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Net olarak tam karşılığı 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununda da bulunmamaktadır. Ama aslında tescilli marka demektir. Genellikle "müseccel" kelimesi, özgün, seçkin, mükemmel veya kaliteli anlamlarını taşır

Tescil edilmiş, tescil edilen gibi düşünebilirsiniz. Bu terim Register gibi Trademark gibi tescilli marka gibi yasal bir kategorizasyon değildir ve TÜRKPATENT'in resmi olarak tanımladığı bir marka sınıflandırması değildir. "Müseccel marka" ifadesi, genellikle markanın yüksek bir itibara veya değere sahip olduğunu belirtmek için kullanılan, genel anlamda nitelikli ve değerli bir markayı tanımlamak için kullanılan bir ifade olarak literatürde yer alır.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 
 

Markalarda görülen R, TM ve C işaretleri farklı anlamlara gelir ve markanın statüsünü veya koruma düzeyini belirtir:

  1. ® (R): Bu sembol, "tescilli" anlamına gelir. Bir markanın üzerinde görülen bu sembol, markanın tescil edildiği ve resmi olarak korunduğu anlamına gelir. Marka, tescil edildikten sonra bu sembolle beraber kullanılabilir. Yani, bir marka tescil edildiğinde, bu sembol marka sahibine özel olarak kullanılabilir.

  2. TM: "Trademark" (ticari marka) kelimelerinin kısaltması olan TM sembolü, belirli bir markanın sahibinin, markanın ticari marka olarak kullanıldığını belirtir. Bu sembol, markanın tescil edilmesine gerek kalmaksızın, marka sahibinin markayı koruma hakkını ilan etmek için kullanılır. Ancak, resmi bir tescil işlemi olmadan kullanılan bir semboldür.

  3. ©: Telif hakkı sembolüdür. "Copyright"ın sembolü olarak kullanılır ve eserlerin (örneğin yazılı metinler, resimler, müzikler, vb.) telif hakkını ifade eder. Markalarla doğrudan ilgili olmasa da, bazen marka materyallerinde veya logolarda görülebilir.

Bu semboller markaların hukuki statülerini ve koruma düzeylerini belirtir. ® sembolü tescilli bir markayı, TM sembolü ticari marka olarak kullanılan bir markayı, © sembolü ise telif hakkı koruması olan materyalleri ifade eder.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Marka olarak tescil edilmeyen kelimeler genellikle aşağıdaki gibi kategorize edilebilir:

  1. Genel veya Açıklayıcı Kelimeler: Marka olarak tescil edilemeyen kelimeler genellikle çok genel veya açıklayıcı olan kelimelerdir. Örneğin, "meyve" veya "hızlı" gibi kelimeler, ürün veya hizmetin tanımını ya da niteliğini doğrudan açıklar ve bu tür kelimeler marka olarak tescil edilemez.

  2. Kamu Düzeni veya Genel Ahlaka Aykırı Kelimeler: Toplumun genel kabul görmüş değerlerine aykırı olan veya kamu düzenini bozan kelimeler marka olarak tescil edilmez. Küfürlü, aşağılayıcı veya rahatsız edici kelimeler marka tescili için uygun değildir.

  3. Tescilli veya Ünlü Markalarla Benzer Kelimeler: Mevcut tescilli markalarla karıştırılabilir veya onlara benzer olan kelimeler, marka tescili için uygun değildir. Bu durum, marka karışıklığına veya mevcut markaların itibarına zarar verebilir.

  4. Coğrafi İsimler: Belirli bir coğrafi bölgeyi tanımlayan veya bir ülkenin adını içeren kelimeler, genellikle marka olarak tescil edilmez. Bu tür kelimeler, o bölgeye veya ülkeye ait genel bir tanımı temsil edebilir ve marka tescili için uygun olmayabilir.

  5. Genel Ürün Tanımları: Belirli bir ürünü veya hizmeti doğrudan tanımlayan kelimeler, marka tescili için uygun olmayabilir. Örneğin, "peynir" veya "araba" gibi genel ürün adları marka olarak tescil edilmez.

  6. Halk Kahramanları ve Dini Değerler: Ülkemizde tanınan sembol olmuş kahramanlarımız ve liderlerimiz ve Dinî değerleri veya sembolleri içeren işaretler marka olarak tescil edilemez. 

Marka tescili için uygun olmayan kelimeler, genellikle markanın ayırt edici niteliğini kaybetmesine veya mevcut markalarla karışıklığa neden olabilecek kelimelerdir. Tescil edilemeyen kelimelerin genel bir kuralı olmakla birlikte, bazı durumlarda özel koşullar veya belirli şartlar altında bu kurallar esnetilebilir. Bu nedenle, marka tescili için başvurmadan önce, kesinlikle bizlere danışmandan hareket etmeyin.. 

 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Ülkemizde marka tescili başvurusu yapmak için vergi numarası zorunlu değildir. Vergi numarası talep edilmemektedir. Marka tescili için Türkiye'de bir şirket olma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Hem bireyler hem de şirketler, Türkiye'de marka tescili için başvuruda bulunabilirler.

Marka tescili başvurusu yapmak istediğinizde, Ofismize başvurabilirsiniz. Marka Tescili uzmanlarımız ve Profesyonellerimiz sizlere; Başvuru sürecinde kişisel veya kurumsal kimlik bilgilerinizi, iletişim bilgileri ve markanın tanımı gibi bilgileri isteyeceklerdir. Bu bilgilerle başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Ülkemiz de marka tescili yapmak isteyen kişilerin veya şirketlerin, markanın kullanılacağı sınıfları seçmeleri ve markanın tescil edileceği alanları belirlemeleri gerekebilir. Ancak vergi numarası edinme veya şirket olma gibi ek şartlar tescil için gerekli değildir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Ticaret Unvanı ve marka tescili farklı devlet daireleri  tarafından tescil edilir. Amaçları aynı korumak olan 2 tescildir. Ama yapılışları ve sicilleri farklıdır.  Biraz ayrıntılandırırsak şu şekilde anlatabiliriz. 

Ticaret Unvanı: Bir şirketin resmi olarak tanınan adıdır. Ticaret unvanı, bir işletmenin yasal kimliğini tanımlar ve ticari faaliyetlerde kullanılır. Bir işletme kurulduğunda, ticaret unvanı ticaret siciline kaydedilir ve o işletmenin ticari faaliyetlerinde kullanılır. Ticaret unvanı, şirketin yasal statüsünü gösterir ve genellikle şirketin resmi belgelerinde ve işlemlerinde kullanılır. Bağlı bulunduğunuz ilin ticaret odası tarafından tescil edilir. 

Marka Tescili: Marka, ürünleri veya hizmetleri diğerlerinden ayırt etmek için kullanılan işaretlerdir. Marka tescili, belirli bir markanın kullanım hakkının yasal olarak korunmasını sağlar. Bir markanın tescili, o markanın belirli bir coğrafi bölge veya sınıf içinde başkaları tarafından kullanılmasını engeller ve markanın sahibine belirli haklar tanır. Marka tescili genellikle logolar, isimler, sloganlar gibi işaretleri kapsar ve markanın itibarını ve değerini korumak için önemlidir. Türk Patent ve Marka Kurumu vekil firmaları aracılığı ile yapılır. Bu konuda Karar Patent önde gelen firmalar arasında bulunmaktadır. Bizlerden hizmet almak için hemen ulaşabilirsiniz. 

İkisinin arasındaki temel fark, ticaret unvanının bir şirketin resmi adı ve yasal kimliğini ifade etmesi, marka tescilinin ise belirli bir işaretin kullanım haklarının korunması amacıyla yapılan yasal bir prosedür olmasıdır. Ticaret unvanı bir işletmenin adıdır ve o işletmenin resmi belgelerinde kullanılırken, marka tescili belirli bir işaretin korunmasını ve kullanım haklarını sağlar.

Ticaret unvanı marka olarak tescil edilebilir. Aynı şekilde müsait durumda ise bir marka da ticaret unvanı olarak da tescil edilebilir. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Sorumuzun cevabı EVET ;

Tabiki burada birkaç önemli kriter bulunmaktadır Evcil hayvanınızın isminizin daha öncesinde tescil edilmemiş olması gerekmektedir. ve aynı zaman da marka tescili ile ilgili sınıf seçmek zorundasınız.. Bu tescil edeceğiniz isim ve marka bir başkasının evcil hayvanına aynı ismi vermeyeceği anlamına gelmez. Örnek vermek gerekirse; Petshop hizmeti, Hayvan barınağı hizmeti, kedi-köpek kumu yada maması imalatında evcil hayvanınızın ismini tescil edebilirsiniz.. Buradaki en önemli kriter ismin ticarileşmesi ve kar amacı gütmektir. Evcil hayvan sahiplenmek yada evde bakmak için marka tescili zorunlu değildir. 

 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Ülkemiz de marka tescili için ödenen ücretler,  başvurunun yapıldığı süreç ve aşamalara bağlı olarak iade edilmez. Marka tescili için ödenen ücretler, başvurunun değerlendirilmesi, incelenmesi ve sürecin başlatılması için harcanan maliyetleri içerir.

Marka tescili başvurusu yapıldığında, başvuru süreci başlatılmış olur ve bu süreçte bir dizi değerlendirme ve inceleme aşaması gerçekleştirilir. Bu aşamaların tamamlanması için birçok farklı faktör göz önünde bulundurulur.

Başvuru sürecinin tamamlanmaması veya marka tescilinin reddedilmesi durumunda, ödenen ücretler genellikle iade edilmez. Çünkü bu ücretler, başvuru sürecinin yönetilmesi, değerlendirme aşamaları ve işlemler için harcanmıştır.

Örneklendirmek gerekirse; Yurtdışı çıkışlarında vize başvurusunda alınan harçlar ve hizmet bedelleri vizeni ret edilse de geri ödenmez. Sebebi ise; marka başvurusunda olduğu gibi bir araştırma ve inceleme hizmetini kapsamasından dolayı iade edilmemektedir. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Mecburi olmamak kaydıyla Yardım kuruluşlarının marka tescili yapması genellikle önerilir çünkü marka tescili, markanın korunması ve tanıtılması için önemli bir adımdır. Yardım kuruluşları da dahil olmak üzere herhangi bir organizasyonun veya kurumun marka tescili yapması, kendilerini ve faaliyetlerini korumak, marka itibarını oluşturmak ve marka değerini artırmak için önemli bir adımdır. İşte bunun bazı nedenleri:

  1. Marka Koruması: Marka tescili, kuruluşun adını, logosunu veya sloganını korur. Başkalarının markayı izinsiz kullanmasını engeller ve markanın kullanım hakkını sağlar.

  2. Marka Değerinin Artırılması: Marka tescili, yardım kuruluşlarının itibarını artırabilir. Güçlü bir marka, bağışçılar, ortaklar ve toplum nezdinde daha güvenilir ve tanınır hale gelir.

  3. Hukuki Koruma Sağlar: Marka tescili, hukuki olarak markanın sahibine belirli haklar tanır. Bu da, markanın izinsiz kullanılması durumunda hukuki yollara başvurabilme imkanı sağlar.

  4. Tanıtım ve Farkındalık: Marka tescili, kuruluşun faaliyetlerini tanıtmak ve duyurmak için önemli bir araçtır. Marka, kuruluşun misyonunu ve çalışmalarını daha geniş kitlelere duyurmak için kullanılabilir.

Yardım kuruluşlarının, misyonlarını desteklemek ve çalışmalarını korumak için marka tescili yapmaları, uzun vadede kurumun güvenilirliğini artırabilir ve daha etkili bir şekilde faaliyet gösterebilmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, marka tescili, yardım kuruluşları için önemli bir adımdır.

 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Sorumuzun cevabı EVET'dir. Marka tescili olmadan ticaret yapmanız mümkündür. Marka tescili, markanızı korumak ve marka adınızın yasal olarak size ait olduğunu kanıtlamak için yapılan bir adımdır. Ancak, ticaret yapmak için marka tescili zorunlu değildir.

Marka tescili, markanızın izinsiz kullanılmasını engeller ve size marka üzerinde belirli haklar sağlar. Tescilli bir marka, benzer veya aynı alanda faaliyet gösteren başka işletmelerin sizin markanızı kullanmasını engeller ve markanızın yasal korumasını sağlar.

Ancak, ticaret yapmak için marka tescili yapmamış olmanız, ticaret yapmanıza engel değildir. Marka tescili olmadan da ticaret yapabilirsiniz. Bununla birlikte, markanızın korunması ve itibarının güçlendirilmesi açısından marka tescilinin önemi büyüktür. Eğer markanızın kullanımının izinsiz olarak engellenmesini ve markanızın korunmasını istiyorsanız, marka tescili yapmanız önemlidir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Sorumuzun cevabı EVET'dir.

Sloganınızı marka olarak tescil etmek istiyorsanız, genellikle sloganınız için ayrı bir marka tescili başvurusu yapmanız gerekir. Bir slogan, marka olarak kabul edilmesi için belirli koşulları karşılamalıdır.

Sloganlar genellikle markaların tanıtımı veya reklamlarında kullanılan ifadelerdir. Eğer sloganınız marka olarak kabul edilebilecek nitelikteyse ve belirli kriterleri karşılıyorsa, ayrı bir marka olarak tescil edilebilir. Tekrardan marka olma kriterlerini hatırlamak ve slogan içinde aynı koşulları tekrardan aşağıda paylaşıyorum ;

Ayırt Edici Olması: Sloganınızın, sıradan ifadelerden farklı ve tanımlayıcı olması önemlidir. Başkalarının markalarından ayırt edici nitelikte olmalıdır.

Kullanılabilirlik: Sloganınızın kullanılabilir olması gerekir. Yasal veya etik sınırları aşmamalı ve genel toplum normlarına uygun olmalıdır.

Marka Niteliği: Sloganınız, ürün veya hizmetleri bir marka gibi temsil etmelidir. Yani, bir ürün, hizmet veya işletmeyle ilişkilendirilebilir olmalıdır.

Eğer sloganınız bu kriterleri karşılıyorsa ve marka olarak kabul edilebilecek nitelikteyse, ayrı bir marka tescili için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu sayede sloganınızın tescillenmesiyle ilgili haklarınızı koruma altına alabilirsiniz. 

Slogan tescilinde de hemen bizlerden yardım almak için whatsapp hattımıza yada anında iletişim formumuza yazabilirsiniz. Bu konuda da Karar Patent Profesyonellerimiz ve Marka uzmanlarımız sizlere dönüş yapacaktır. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

marka tescili, marka sahibine çeşitli hukuki haklar tanır. Marka tescilinin sağladığı temel hukuki hakları şu şekilde özetleyebiliriz:

Kullanım Hakkı: Marka sahibine, markasını belirli bir süre boyunca belirli bir alanda kullanma hakkı verir. Bu, markanın belirli bir süre ve belirli bir coğrafi bölgede kullanılabilmesini sağlar.

Koruma Hakkı: Marka tescili, markanın yasal korunmasını sağlar. Başkalarının izinsiz olarak markayı aynı veya benzer şekilde kullanmasını engeller.

İzinsiz Kullanımın Engellenmesi: Tescilli bir marka sahibi, markasının izinsiz kullanılmasını engelleme hakkına sahiptir. Eğer başka biri markayı izinsiz kullanıyorsa, marka sahibi hukuki yollarla bu kullanımı durdurabilir.

Hukuki Koruma: Tescilli bir markanın izinsiz kullanılması durumunda, marka sahibi hukuki yollara başvurarak maddi ve manevi zararların tazminini talep edebilir.

Marka İhlali Durumunda Dava Hakkı: Tescilli bir markanın izinsiz kullanılması durumunda, marka sahibi hukuki yollara başvurarak marka ihlali davası açabilir. Bu dava, markanın izinsiz kullanımını durdurma ve tazminat taleplerini içerebilir.

Marka tescili, markanın sahibine markayı koruma altına alma ve markanın kullanımını kontrol etme yetkisi sağlar. Bu haklar, markanın sahibine belirli bir süre için tanınır ve marka tescilinin yenilenmesiyle devam ettirilebilir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Ülkemizde TV programları için marka tescili almak zorunlu değildir, ancak marka tescili birçok avantaj sağlayabilir. Marka tescili, programın adının veya logosunun yasal olarak belirli bir şirkete veya kişiye ait olduğunu gösterir ve bu ismin kullanımını korur. Başkalarının aynı veya benzer adları kullanarak programınıza benzerlik gösteren içerikler oluşturmasını engelleyebilir.

Marka tescili aynı zamanda programın ticari değerini artırabilir, izleyiciler arasında tanınırlık sağlayabilir ve programın reklamını yaparken kullanılabilir. 

TV programının adı da tescil edilebilir TV kanalının markasını da tescil edebilirsiniz.. Örnek vermek gerekirse Tv kanalı olarak TV8 tescilli bir markadır. aynı zamanda TV kanalının programlarından birisi olan MasterChef da ayrıca tescilli bir markadır.. Bu tescillerin haricinde o programın formatı da Copyright olarak yarışmanın süreci ve nasıl işleneceği de farklı bir telifle tescillidir.. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Ülkemizde marka başvurusunda bulunurken, marka vekili kullanmak zorunlu değildir. Başvuruyu doğrudan bireysel olarak yapabilirsiniz. Ancak, marka başvurusu süreci karmaşık olabilir ve yasal belgelere, prosedürlere uygun olarak yapılmalıdır. Bu nedenle, bir marka vekilinin hizmetlerinden yararlanmak başvurunun düzgün şekilde yapılmasını sağlayabilir.

Marka vekili, başvuru sürecinde size yardımcı olabilir, gerekli belgeleri hazırlayabilir, başvurunun uygunluğunu değerlendirebilir ve sürecin takibi konusunda destek sağlayabilir. Uzman bir marka vekilinin profesyonel bilgisi ve deneyimi, başvurunun daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olabilir. Başvuru sürecinin uzun olması, Takip gerektirmesi  gibi süreçlerden dolayı Karar Patent le çalışmanızın bir diğer sebeplerindendir.. Bizlere hemen ulaşmak ve markanızı tescil etmek için whatsapp hattımıza ulaşabilir yada bizlere telefonla ulaşabilirsiniz.. 

Markanızı tescil ederken Türk Patent ve Marka Kurumu anlamını sormaz. Ne anlama geldiğini de merak etmez. Örnek vermek gerekirse ; GHTK gibi bir markayı tescil edebilirisiniz. tabiki ne manası olduğu sizin için önemlidir. Markanızın bir hikayesinin olması sizin yada müşterileriniz açısından önem arzedebilir. Marka tescili yaparken, markanın belirli kriterlere uygun olması gereklidir. Anlamsız kelimeler genellikle marka tescili için uygun değildir çünkü marka, ticaretin yapıldığı sektörde tanımlayıcı veya ayırt edici olmalıdır. Marka, bir ürün veya hizmetin kaynağını belirtmeli ve tüketicilerin zihninde o ürün veya hizmetle ilişkilendirilebilmelidir.

Anlamsız veya çok genel kelimeler, markanın ayırt ediciliğini ve tanımlayıcılığını kaybetme riski taşır. Markalar genellikle harflerden, kelimelerden, sembollerden veya bunların kombinasyonlarından oluşur ve belirli bir anlam taşıyabilirler. Ancak, markaların benzersiz olması ve diğer markalardan kolayca ayırt edilebilir olması önemlidir.

Marka tescili için başvuruda bulunurken, markanın kullanılacağı sektörde tanımlayıcı veya yaygın olarak kullanılan terimlerden kaçınılması önemlidir. Marka başvurusu yaparken, markanın benzersiz, tanımlayıcı ve diğer markalardan ayırt edici olmasına dikkat etmek önemlidir. Uygunluk konusunda daha kesin bir değerlendirme hemen bizlere ulaşabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Avrupa Birliği marka tescili, bir dönem Avrupa Birliği içinde bulunan ülkeler için geçerliydi. Ancak, İngiltere 1 Ocak 2021 tarihinde Brexit süreci tamamlandığından dolayı Avrupa Birliği'nden ayrıldı. Bu nedenle, İngiltere artık Avrupa Birliği marka tescili kapsamında değil.

Ancak, öncesinde kaydedilmiş Avrupa Birliği markaları İngiltere'de devam eden geçiş sürecinde geçerliliklerini korumak için belirli bir süre boyunca geçiş sürecine tabi tutuldular. İngiltere'de marka tescili için şimdi ayrı bir başvuru yapılması gerekmektedir. İngiltere'de marka tescili yapmak istiyorsanız hemen ofisimizle iritbata geçebilir  yada whatsapp üzerinden de destek alarak sizi aramamızı sağlayabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Ülkemiz de bir marka tescili aldığınızda, bu markayı hiçbir zaman kullanmak zorunlu değilsiniz.. Tabi bu cevap sınai mülkiyet kanunumuza göre bu şekilde görünüyor Ancak, markayı belirli bir süre boyunca kullanmazsanız, başkalarının markanızı benzer ürün veya hizmetler için kullanımı engellemek için marka iptali talebinde bulunma hakları olabilir.

Türkiye'de marka tescili yapmak için başvurduğunuzda, markanızı belirli bir süre içinde kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi takdirde, marka iptali davalarıyla karşılaşabilirsiniz. Markayı korumak için, belirli aralıklarla ve uygun ticari faaliyetlerde kullanmak önemlidir. Bu, markanın geçerliliğini ve korumasını sürdürmeniz için önemli bir adımdır.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Avrupa Birliği'nin dışında da uluslararası marka başvurularını kolaylaştıran bir sistem bulunmaktadır. Bu sistem, "Madrid Protokolü" veya "Madrid Anlaşması" olarak adlandırılan uluslararası marka tescili sistemidir. Bu sistem, bir marka sahibinin birkaç ülkede aynı anda marka tescili için başvuruda bulunmasını sağlar.

Bu protokol veya anlaşma, dünya çapında birçok ülkenin üyesi olduğu uluslararası bir anlaşmadır. Bir marka sahibi, kayıtlı bir ana markaya (ulusal veya bölgesel) dayanarak, birden fazla ülkede aynı anda marka tescili yapmak için uluslararası bir başvuru yapabilir. Madrid Protokolü veya Anlaşması, WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) tarafından yönetilmektedir.

Bu sistem, marka başvurusu yaparken farklı ülkelerdeki prosedürleri ve başvuru ücretlerini birleştirerek daha kolay ve maliyet açısından daha uygun bir yol sunabilir. Her bir ülkenin marka tescili süreci ve koşulları farklı olduğu için, uluslararası marka başvurusu yaparken de dikkatli olmak ve her ülkenin gerekliliklerine uygun şekilde hareket etmek önemlidir.

Ayrıca afrika ülkelerinde de kullanılan  OAPI ( oapi ) sistemi bulunmaktadır.

OAPI, üye ülkeler arasında fikri mülkiyet haklarını korumak ve teşvik etmek için marka ve patent tescil hizmetleri sunar. OAPI'ye üye olan ülkeler arasında Benin, Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komorlar, Kongo, Fildişi Sahili, Gabon, Gine, Gine-Bissau, Ekvator Ginesi, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal ve Togo bulunmaktadır.

OAPI, bu ülkeler arasında tek bir başvuru ile marka ve patent tescili yapma imkanı sunar. Bu, marka veya patent tescilini daha kolay ve maliyet etkin hale getirir. OAPI'nin amacı, bu ülkeler arasında fikri mülkiyet haklarının korunmasını teşvik etmek ve bu süreci basitleştirmektir. Bu sayede, işletmeler ve bireyler fikri mülkiyet haklarını kolaylıkla koruyabilirler.

Afrşka marka tescili konusunda unutmamatak  gerekir ki; Her ülkenin kendi marka tescil prosedürleri ve gereklilikleri olduğu gibi, Afrika Birliği'nin genel marka tescil süreci de ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Fikri mülkiyet konularında Afrika Birliği düzeyinde gelişmeler devam ediyor olsa da, halihazırda tescil süreçleri ve koşulları ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle, belirli bir Afrika Birliği marka başvuru sistemi olmasına rağmen, her bir ülkenin kendi marka tescil prosedürlerine uygun olarak hareket etmek önemlidir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Ülkemizde bir marka tescili almak için kişinin sabıkalı olup olmamasının doğrudan bir etkisi yoktur. Marka tescili, genellikle markanın belirli kriterlere uygunluğuna ve başvurunun yasalara uygun olmasına bağlıdır. Sabıka kaydı olan bir kişinin marka tescili alması engellenmez, ancak marka tescili başvurusu yapılırken belirli yasal gerekliliklere uyulmalıdır.

Marka tescili için başvuru yapacak kişi veya şirket, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun belirlediği prosedürleri takip etmelidir. Markanın belirli bir sektörde benzersiz, tanımlayıcı ve genel kullanıma uygun olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin sabıka kaydının, marka tescili başvurusunu engelleyecek bir durum oluşturması beklenmez.

Ancak, marka tescili sürecinde yapılan başvuruların hukuki ve etik durumları göz önünde bulundurulabilir. Özellikle markanın kullanılacağı sektördeki yasal gerekliliklere uyum önemlidir. Her durum farklılık gösterebilir, bu nedenle marka tescili konusunda kesin bilgi almak için ofisimizle görüşebilir yada hemen whatsapp dan bize yazabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Sorumuzun cevabı tabiki Hayır, CE belgesi almak için marka tescili zorunlu değildir. CE işareti, ürünlerin Avrupa Birliği (AB) pazarında serbest dolaşımını gösteren bir işarettir ve ürünlerin belirli sağlık, güvenlik ve çevre gerekliliklerine uygun olduğunu belirtir.

CE belgesini almak için ürünlerin, ilgili AB yönetmeliklerine uygun olması gereklidir. Ürünlerin bu yönetmeliklere uygunluğunu belgelemek ve CE işaretini almak için üretici veya ithalatçı, ürünlerinin gerekliliklere uygun olduğunu beyan etmeli ve uygunluk değerlendirmesi yapmalıdır. Bu süreç, ürünün sağlık, güvenlik ve çevre gerekliliklerini karşıladığına dair bir beyanname ve uygunluk değerlendirmesi gerektirir.

Marka tescili, ürünlerin CE işaretini alması için bir gereklilik değildir çünkü CE belgesi, ürünlerin belirli AB yönetmeliklerine uygunluğunu gösterir. Ürünlerin CE işaretini alması için, ilgili yönetmeliklere uygunluk değerlendirmesi yapılmalı ve uygunluk beyanı sağlanmalıdır. Marka tescili ise ürünlerin markasını koruma altına almak için yapılan bir süreçtir ve CE belgesi ile doğrudan bir bağlantısı yoktur.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Sorumuzun cevabı Hayır olacaktır.

Coğrafi işaretler, bir bölgenin, ülkenin veya belirli bir yerin adının veya sembolünün, bu coğrafi alanla doğrudan ilişkili özelliklere, ün veya diğer niteliklere sahip bir ürünü belirtmek için kullanılmasını sağlayan bir tür korumadır. Coğrafi işaretler genellikle belirli bir bölge veya yerleşim yeri ile ilişkilendirilmiş ürünlerin niteliklerini, kalitesini veya kökenini vurgular.

Coğrafi işaretler genellikle bir ürünün belirli bir coğrafi bölgeyle ilişkili olması durumunda topluluklar veya birlikler tarafından korunur. Bu nedenle, bir coğrafi işareti kişisel olarak almak veya koruma altına almak pek mümkün değildir. Coğrafi işaretler, genellikle belirli bir bölgenin ürünleri için koruma sağlayan ve bu ürünlerin o bölgeye özgü niteliklerini vurgulayan topluluklar veya kurumlar tarafından başvurularak alınır ve korunur.

Ancak, bir coğrafi işaretin kullanımı veya ticaretiyle ilgili olarak, o coğrafi alanla ilgili bir ürünün üretimi veya satışı söz konusu olduğunda, bu işaretin kullanımı belirli koşullara bağlı olabilir. Örneğin, bir coğrafi işaretin tescilli olduğu bir bölgede belirli ürünlerin üretilmesi veya satılması için belirli kurallara uyulması gerekebilir.

Eğer belirli bir ürünü belirli bir coğrafi bölgeyle ilişkilendirmek veya bir coğrafi işareti kullanmak istiyorsanız, ilgili coğrafi alanın koruma sağlayan kurumları veya yetkili kuruluşlarla iletişime geçerek o işareti kullanım izni veya gerekli süreçler hakkında bilgi almanız gerekebilir. Bu işlem genellikle coğrafi işaretin koruma altına alınması ve kullanımıyla ilgili belirli kurallara uyumu gerektirir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Sorumuzun cevabı net olarak EVET yada HAYIR değildir.

Konu biraz teferruatlı olduğu için mümkün olduğunca kısaltarak özetliyoruz. 

Türk veya Türkiye gibi terimlerin ve Ayyıldız sembolünün marka tescili için kullanılabilmesi belirli koşullara tabidir. Türk Patent ve Marka Kurumu,  marka başvurularını değerlendirirken çeşitli kriterlere göre inceleme yapar. Bu kriterler arasında genel ahlak kuralları, kamuya açık düzenlemelere uyum, etiketleme yönergeleri ve başka markalarla çakışma riski gibi faktörler bulunur.

Türk veya Türkiye gibi terimlerin marka tescili için başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Örneğin, bu terimlerin kullanımı, genellikle ülke adının resmi kurumlar tarafından korunmasına bağlı olabilir. Patent Kurumu, bu tür başvuruları genellikle hassas bir şekilde değerlendirir ve bu terimlerin sınırlı veya belirli kullanımlarına izin verebilir.

Ayyıldız sembolü hassas bir konudur. Ayyıldız sembolü, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir sembolü olarak kabul edilir ve bu sembolün kullanımı bazı durumlarda yasal kısıtlamalara tabidir. Devlet daireleri ve resmi kurumlar harici marka tescil başvurusunda kullanımı mümkün değildir. 

Bu nedenle, Türk, Türkiye veya Ayyıldız gibi terimleri veya sembolleri marka tescili için kullanmadan önce, bu terimlerin veya sembollerin marka tescili için uygunluğunu belirlemek amacıyla bizlerden danışmanlık almanız önemlidir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Tasarım tescili ve marka tescili farklı konseptlerdir ve farklı koruma alanlarına sahiptirler. Tasarım tescili, bir ürünün dış görünümünü, şeklini veya estetik özelliklerini korurken, marka tescili bir işletmenin veya ürünün ismini, logosunu veya sembolünü korur.

Her iki tescil de bağımsız olarak alınabilir ve farklı başvuru süreçlerine tabidir. Yani, tasarım tescili ve marka tescili aynı başvuruda birleştirilmez; her biri için ayrı bir başvuru yapılması gerekir.

Ancak, bir ürünün hem dış görünümü (tasarım) hem de ismi veya logosu (marka) korunmak isteniyorsa, bu durumda hem tasarım tescili hem de marka tescili için ayrı ayrı başvurular yapılabilir. Böylece ürünün hem estetik özellikleri hem de markası koruma altına alınmış olur.

Her iki tescil süreci de Karar Patent Profesyonelleri tarafından yönetilir. İlgili ürün veya hizmet için hem tasarım tescili hem de marka tescili yapılabilir ancak her biri için ayrı başvurular yapılması gerektiğini unutmamak önemlidir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Marka tescili ve Patent kurumu açısından farklı ürünler değildir. hepsi aynı şekilde başvuru yapılarak sonuçlandırılır. 

Tek tek ne olduklarını açıklayalım ama marka başvurusu ve sonuçlarının aynı olduğunu unutmuyalım 

  1. Marka Tescili: Marka tescili, bir işletmenin veya ürünün adını, logolarını, sembollerini veya sloganlarını korumak için yapılan tescildir. Marka, bir işletmenin ürünlerini veya hizmetlerini diğerlerinden ayırt etmek için kullanılan herhangi bir işareti ifade edebilir. Marka tescili, bu işaretlerin kullanım hakkını ve korumasını sağlar.

  2. Logo Tescili: Logo tescili, belirli bir görsel sembolün, işletmenin veya ürünün simgesel veya grafiksel bir ifadesinin tescil edilmesidir. Logolar genellikle markalarla ilişkilendirilir ve marka tescili sürecinin bir parçası olarak tescil edilebilir.

  3. İsim Tescili: İsim tescili, genellikle bir işletmenin adının veya isminin resmi olarak korunması için yapılan bir tescildir. İşletmenin adı veya ticari ismi tescil edilebilir ve bu ismin kullanım hakları sağlanabilir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

 

Marka tescili aldıktan sonra markanızı korumanın ve takibin önemi büyüktür. İşte marka tescilinizin korunması ve takibi için izlenebilecek bazı adımlar:

  1. Marka Tescili Süresini Takip Etmek: Marka tescili belirli bir süreyle sınırlıdır. Bu süre sona ermeden önce marka tescilinizi yenilemeniz önemlidir. Tescil süresinin bitim tarihini takip etmek ve yenileme işlemlerini zamanında gerçekleştirmek markanızın koruma altında kalmasını sağlar.

  2. Marka Takibi: Markanızın takibini yaparak benzer veya aynı markaların kullanımını izlemek önemlidir. Benzer markaların kullanımı, markanızın itibarını veya haklarını etkileyebilir. Marka takibi, TÜRKPATENT'in resmi sitesi ve özel marka takip hizmetleri aracılığıyla yapılabilir.

  3. Hukuki Danışmanlık ve Uyuşmazlık Yönetimi: Markanızla ilgili ihlaller veya uyuşmazlıklar olursa, hukuki destek almak önemlidir. Bu durumda markanızın haklarını korumak ve gerektiğinde yasal yollara başvurmak için marka hukuku konusunda uzman bir avukattan destek alabilirsiniz.

  4. Marka İtibarı ve Kullanımı: Markanızın sürekli kullanılması ve güncel tutulması, marka itibarınızın korunmasına yardımcı olur. Markanızın kullanımı, tescil edildiği alanlarda düzenli olarak yapılmalı ve güncellenmelidir.

  5. Uluslararası Koruma: Eğer markanız uluslararası bir alanda kullanılıyorsa veya kullanım potansiyeline sahipse, uluslararası koruma için gerekli adımları atmalısınız. Madrid Protokolü gibi uluslararası sistemlere başvurarak markanızın koruma kapsamını genişletebilirsiniz.

Marka tescili aldıktan sonra markanızın korunması ve takibi uzun vadeli bir süreçtir. Markanızın itibarını korumak ve haklarınızı güçlendirmek için düzenli olarak takip etmek, gerekli güncellemeleri yapmak ve gerektiğinde hukuki destek almak önemlidir. Bu tarz destek ve yardımları için Whats'app hattımız üzerinden yada telefonla bizlere ulaşabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Marka izleme ve takip hizmeti almak zorunlu değildir ancak marka tescili yaptıktan sonra markanızı korumanın önemli bir parçasıdır. Marka izleme ve takip hizmetleri, markanızın benzer veya aynı markaların kullanımını takip etmenize yardımcı olur ve markanızın haklarını korumak için önemli bir araçtır.

Marka izleme hizmetleri, Karar Patent Firmamızın resmi sitesi üzerinden veya özel hizmet sağlayıcıları aracılığıyla yapılabilir. Bu hizmetler, benzer markaların veya marka ihlallerinin tespit edilmesine ve hukuki adımların zamanında atılmasına yardımcı olur.

Özellikle benzer markaların veya marka ihlallerinin erken tespiti, markanızın itibarını ve haklarını korumak için önemlidir. Ancak marka izleme ve takip hizmeti almak zorunlu değildir, bu bir tercih ve koruma stratejisi olarak değerlendirilebilir.

İyi bir marka izleme ve takip stratejisi, markanızın koruma altında kalmasına, rakip markaların izlenmesine ve markanızın itibarının sürdürülmesine yardımcı olabilir. Bu hizmetlerin kullanılması, markanızın koruma altında kalması ve marka haklarınızın güçlendirilmesi için faydalı olabilir, ancak zorunlu değildir.

Markanıza değer veriyorsanız bu hizmeti almanızda fayda vardır. Rakiplerinizin sizden alacağı değer ve kayıpların telafisi mümkün olmayabilir. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Oyun nickleri genellikle fikri mülkiyet hakları altında tescil edilemez. Oyun nickleri, genellikle kişisel kullanım veya çevrimiçi oyun platformlarında bir takma isim olarak kullanılır. Bu nickler genellikle bir kişiye veya oyuncuya özgü olduğu düşünülse de, genellikle fikri mülkiyet hakları kapsamında tescil edilebilir değildirler.

Ancak, bir oyun nickini ticari bir marka veya işletme adı olarak kullanmak istiyorsanız, bu durum marka tescili sürecine girebilir. Ticari amaçlarla kullanılan bir oyun nicki, marka olarak kabul edilebilir ve belirli bir işletmeye, ürüne veya hizmete atfedilen bir işaret olarak tescil edilebilir.

Eğer oyun nickinizi ticari amaçlarla kullanmayı düşünüyorsanız veya bu nickle bir işletme veya marka oluşturmak istiyorsanız, marka tescili için başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak bu süreç, genel olarak fikri mülkiyet haklarına ve marka tesciline yönelik yasal gerekliliklere uymanızı gerektirir.

Yine de, oyun nicklerinin genellikle kişisel kullanım veya çevrimiçi platformlarda takma isim olarak kullanılması nedeniyle, marka tescili süreci için bazı zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Karar Patent Profesyonellerimiz ve uzmanlarımız size bu konuda daha fazla bilgi ve rehberlik sağlayabileceğini unutmayın..

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Miras yoluyla size geçen bir markayı almak zorunda değilsiniz. Mirasçı olduğunuz bir marka veya herhangi bir fikri mülkiyet varlığı size ait olmayan bir varlık olabilir. Eğer bu miras size ait olmayan bir varlık ise, mirası reddetme hakkınız olabilir.

Ancak, miras yoluyla size geçen bir markayı kabul etmek veya reddetmek konusunda karar vermeden önce dikkatlice düşünmek önemlidir. Miras yoluyla size geçen bir markanın ticari değeri veya hukuki durumu hakkında bilgi sahibi olmadan önce bir karar vermek zor olabilir.

Mirasçı olduğunuz bir markayı kabul etmek istiyorsanız, markanın değerini, geçerliliğini ve tescil durumunu değerlendirmek için Karar Patent Profesyoneli yada Hukuk uzmanlarımızdan danışmanlık almanız önemlidir.Uzmanlarımız ve Profesyonellerimiz, markanın ticari değeri, koruma durumu ve gelecekteki potansiyeli hakkında size bilgi verebilir ve hangi adımları atmanız gerektiği konusunda yardımcı olabilir.

Ancak, bir markayı miras olarak kabul etmek zorunda değilsiniz. Bu durum, markanın sizin işletmeniz veya faaliyetlerinizle ilgili olmadığı veya sizin ilginizi çekmediği durumlarda geçerli olabilir. Her durumda, kararı verirken uzmanlarımızdan görüş almak ve tüm seçenekleri değerlendirmek önemlidir.

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Marka tescili yaparken logolu olmak zorunda değilsiniz. Marka tescili, bir işletmenin veya ürünün adını, sloganını, sembolünü veya kombinasyonlarını korumak için yapılır. Yani, logolu veya logolu olmayan bir marka tescil edilebilir.

Marka tescili için aday gösterilen işaret, görsel bir logo veya sembol olabileceği gibi, sadece bir kelime, slogan veya kombinasyon da olabilir. Logolu bir marka tescili yapmak isterseniz, logonun markanızın temel öğesi olduğunu ve markanızı diğerlerinden ayırt etmek için kullanıldığını göstermeniz gerekir.

Bir marka tescili başvurusu yaparken, markanızın adını, logoyu veya sembolü tescil etmek isteyip istemediğinizi belirtmelisiniz. Ancak, marka tescili için sadece logolu bir başvuru yapmak zorunda değilsiniz, sadece bir kelime veya sloganın da tescil edilebilir.

Marka tescili sürecinde, hangi işaretin tescil edileceğini belirtmeniz ve bu işaretin markanızı temsil etme şeklini ve diğerlerinden ayırt etme yeteneğini ifade etmeniz önemlidir. Marka tescili için gerekenler ve başvuru süreci hakkında daha fazla bilgi almak için şimdi ofisimizle bağlantıya geçebilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili : Selçuk ÖZTÜRK

Sitemizin bilgilendirme alanında yer alan Resmi hesap bilgilerimize EFT, yada Havale ile ödeme yapabilirsiniz, ayrıca  Online ödeme ile dilerseniz tek çekim, dilerseniz hangi bankanın kartı olduğuna bakmasızın 1 ila 12 arasında taksitlendirme yaparak ödeme yapabilirsiniz. 

Marka tescilinin hükümsüzlüğü, belirli bir marka tescilinin geçersiz veya geçersiz sayılması anlamına gelir. Marka tescilinin hükümsüzlüğü genellikle belirli koşullar altında gerçekleşir:

  1. Geçersizlik Sebepleri: Marka tescilinin geçersiz sayılmasına yol açan çeşitli sebepler bulunur. Örneğin, markanın tescil edildiği sırada yeterince ayırt edici olmaması, genel bir ifade veya sıradan bir terim olması, diğer bir markayı taklit etmesi veya kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olması gibi nedenler geçersizlik sebepleri arasındadır.

  2. Başvuru Sahibinin İtirazı: Bazı durumlarda, bir markanın tescili ile ilgili başvurunun yapıldığı kişi veya kuruluş, bu tescilin hükümsüzlüğünü talep edebilir. Örneğin, marka tescili yapılan kişi veya kuruluşun marka hakkını ihlal edildiğini iddia etmesi halinde böyle bir talepte bulunulabilir.

  3. Resmi İtirazlar: Marka tescilini elinde bulunduran kişi veya kuruluş dışında, üçüncü bir tarafın da markanın hükümsüzlüğü ile ilgili resmi bir itirazda bulunma hakkı olabilir. Bu, genellikle marka tescili ile ilgili hukuki süreçlerde veya bir mahkeme kararı sonucunda gerçekleşebilir.

Marka tescilinin hükümsüzlüğü, genellikle resmi bir prosedürle belirlenir ve ilgili marka otoritesi veya mahkeme tarafından karara bağlanır. Hükümsüzlük durumu, marka tescilinin geçersiz sayılmasına veya iptal edilmesine yol açabilir. Bu durumda, marka sahibi marka tescilinin hükümsüzlüğünü gidermek için yasal süreçlere başvurabilir veya tescilini kaybedebilir. Bu süreçler yasal mevuzatımıza ve marka hukuku düzenlemelerimize göre değişiklik gösterebilir.

Şirketinizin ismini internette arattığınızda, eğer sizden önce farklı bir şirket geliyorsa, büyük olasılıkla şirketinizin ismi ile internet üzerinde reklam vermektedir. Bu durumda bu kişiye karşı dava açarak ya da savcılık nezdinde şikâyette bulunarak bu reklamları vermesini önleyebilirsiniz.

Bu durumun önüne geçmek ve şirketinizin isminin çevrimiçi ortamda daha belirgin olmasını sağlamak için birkaç adım atabilirsiniz:

  1. SEO Çalışmaları: Web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını artırmak için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmaları yapabilirsiniz. Bunun için içeriklerinizi, anahtar kelimeleri ve sitenizin yapısını optimize etmek önemlidir.

  2. Google My Business ve Diğer Platformlar: Şirketinizi Google My Business gibi yerel işletme listeleme platformlarına kaydeterek, çevrimiçi görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Ayrıca, diğer önemli platformlarda şirket profilinizi güncelleyin.

  3. Sosyal Medya Etkinliği: Sosyal medya hesaplarınızı aktif kullanarak, markanızın çevrimiçi varlığını artırabilirsiniz. Hedef kitlenize ulaşmak ve markanızı tanıtmak için sosyal medya stratejileri oluşturun.

  4. İçerik Üretimi: Kaliteli ve değerli içerikler üreterek, sektörünüzde otorite olabilir ve arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilirsiniz.

  5. Reklam Stratejileri: Google Ads gibi reklam platformları aracılığıyla hedef kitlenize yönelik reklam kampanyaları oluşturarak, markanızın öne çıkmasını sağlayabilirsiniz.

  6. Marka İtibarını Koruma: Kendi markanızın izlenmesi ve marka itibarınızı korumak için özel hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Bu hizmetler, markanızla ilgili çevrimiçi içerikleri izler ve markanızın itibarını korumak için adımlar atar.

  7. Hukuki Destek: Eğer rakip şirketler veya markalar sizin marka adınıza benzer şekilde çıkıyorsa veya marka ihlali varsa, hukuki olarak bu durumu değerlendirebilir ve gerekli adımları atabilirsiniz.

Bu adımlar, markanızın çevrimiçi olarak daha belirgin olmasına ve arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir. Uzun vadede düzenli ve etkili bir çevrimiçi varlık stratejisi, markanızın çevrimiçi ortamda daha görünür olmasını sağlayabilir.

 

Blogger / Marka Vekili
Selçuk ÖZTÜRK
 

Eğer size ait olan bir web sitesine benzer bir site veya içerik olduğunu fark ederseniz, bu durumu çözmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. İletişim Kurun: İlk adım olarak, benzer web sitesinin sahipleriyle iletişime geçin. Nazikçe ve resmi bir dille, durumu açıklayın ve içeriklerinizi veya markanızı kopyaladıklarını belirtin. Bu durumu çözmek için işbirliği yapmaya çalışın.

  2. Hukuki Danışmanlık Alın: Eğer iletişim yoluyla bir çözüm bulamazsanız veya içeriklerinizi izinsiz kullanan taraf size yanıt vermezse, hukuki danışmanlık almak önemlidir. Hemen Karar Patent uzmanı veya Karar Patent Avukatlarından size bu durumu çözmek için yol göstermesini isteyebilirisiniz..

  3. Platformların Yardımını Alın: Eğer içerikleriniz bir platform üzerinde, örneğin bir sosyal medya sitesinde veya bir içerik paylaşım platformunda kullanılıyorsa, o platformun içerik ihlali veya telif hakkı ihlali gibi politikaları olduğunu unutmayın. Bu platformların yardım departmanlarına başvurarak, içeriklerinizin izinsiz kullanımı konusunda yardım talep edebilirsiniz.

  4. DMCA Bildirimi: Eğer içeriklerinizin çalınması durumuyla karşı karşıyaysanız, ABD'nin Telif Hakkı Sahipleri için Dijital Milenyum Telif Hakkı Yasası (DMCA) çerçevesinde DMCA bildirimi yapabilirsiniz. Web sitesinin barındırma sağlayıcısına veya platforma, içeriklerinizin izinsiz kullanıldığını bildirmek için DMCA bildirimi gönderebilirsiniz.

  5. Mahkeme Yoluyla Müdahale: Eğer yasal yollarla çözüm bulamazsanız ve içeriklerinizin izinsiz kullanılması devam ederse, mahkeme yoluyla hukuki bir müdahalede bulunabilirsiniz. Ancak, bu süreç genellikle uzun ve maliyetli olabilir, bu yüzden bu süreyi kısaltmak ve hızlıca işlemleri çözemk için bizlere ulaşabiilirsiniz. 

İzin almadan veya izinsiz şekilde içeriklerinizi kullanan kişi veya kuruluşlarla iletişim kurarak ve hukuki yolları değerlendirerek durumu çözmek önemlidir. Bu tür durumlarda, hukuki süreçleri ve yasal haklarınızı bilmeniz önemlidir. 

Blogger / Marka Vekili
Selçuk ÖZTÜRK
 

marka hakkına dayalı olarak açılan davalarda elde edilebilecek tazminatlar, marka ihlali durumuna, ihlalin boyutuna ve mahkeme kararına göre değişiklik gösterebilir. Marka hakkı ihlali durumunda tazminatlar genellikle şunları içerebilir:

  1. Maddi Tazminat: Marka hakkınızın ihlal edilmesi sonucunda ortaya çıkan maddi kayıpları içerebilir. Bu, marka ihlali nedeniyle doğrudan gelir kaybınız veya rakipleriniz tarafından yapılan haksız kazançlar gibi unsurları kapsayabilir.

  2. Manevi Tazminat: Marka hakkı ihlali sonucunda yaşadığınız itibar kaybı, moral veya duygusal zararlar için manevi tazminat talep edebilirsiniz.

  3. Hak Sahibinin İstemiyle İhlal Edici Ürünlerin İmha Edilmesi veya Geri Çekilmesi: Mahkeme kararı ile, marka ihlali yapılan ürünlerin imha edilmesi veya geri çekilmesi talep edilebilir.

  4. Hukuki ve Mahkeme Masrafları: Davayı kazanan taraf, genellikle yargılama masrafları, avukat ücretleri ve diğer hukuki giderlerin karşılanmasını isteyebilir.

Marka hakkına dayalı davaların tazminat miktarları, dava süreci boyunca sağlanan kanıtlara, ihlalin boyutuna ve mahkeme kararına bağlı olarak değişebilir. Her durumda, tazminat talepleri için sağlam kanıtlar, markanın değerini kanıtlayan belgeler ve zararların somut bir şekilde gösterilmesi gerekebilir.

Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için tarafımla yada Karar Patent Profesyonelleri ile hemen görüşebilir yada whatsapp üzerinden bilgi alabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili
Selçuk ÖZTÜRK
 
 

Bu durum, adınızın veya markanızın akrabalarınız veya kardeşleriniz tarafından kullanılması, bazen rahatsız edici veya karışıklıklara yol açabilecek bir durum olabilir.  

Kardeş ve akrabalarınız sizden ayrıldıktan sonra aynı isimle işyeri açma hakkına sahip değillerdir. Eğer böyle bir kullanım mevcutsa mahkeme aracılığı ile bu kullanımlara son verebilirsiniz.

Bu ayrıntılı  konuda ve marka tescili ile ilgili diğer sorularınız için hemen bizlere ulaşabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili
Selçuk ÖZTÜRK
 

Tabelanızı aynı olacak şekilde kullanan birisi varsa bu marka hakkınızı ihlal edici nitelikte bir eylemdir. Bu durumda öncelikli olarak markanız yoksa marka başvurusun da bulunmanız gerekmektedir. Aynı zamanda sizinle aynı ismi işyerinde ya da tabelasında kullanan kişi hakkında dava açarak, bu tabelaların kaldırılmasını talep edebilirsiniz.

Her durum farklı olabilir ve bu tür durumlar hassas olabilir. Bu yüzden, öncelikle Karar Patent ofisimizden profesyonel bir hukuki görüş almak önemlidir. Ayrıca, işbirliği ve uzlaşma yollarını arayarak sorunu daha dostane bir şekilde çözmek de önemli olabilir.

Bu ayrıntılı  konuda ve marka tescili ile ilgili diğer sorularınız için hemen bizlere ulaşabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili
Selçuk ÖZTÜRK
 

Tescilli bir domaini dava yoluyla elde etmek, genellikle karmaşık bir süreçtir ve kesin sonuçlar garanti edilmez. Domain adlarının sahipliği ve kullanımıyla ilgili ihtilaflar, genellikle ICANN'ın (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy) veya WIPO'nun (World Intellectual Property Organization) Arbitration and Mediation Center gibi kuruluşlar aracılığıyla çözülür.

Bu konuda daha önce uyuşmazlık mahkemesinde aldırdığımız kararlar ve uyuşmazlık hakem sonuçları ile ilgili de ofisimizle görüşebilirsiniz. 

Bu süreçler genellikle aşağıdaki gibi durumlar için kullanılır:

  1. Marka Haklarının İhlali: Bir markanın tescilli olduğunu ve bir domainin bu markayı ihlal ettiğini düşünüyorsanız, markanızın ihlal edildiğini kanıtlamak için UDRP veya WIPO'ya başvurabilirsiniz.

  2. Kötü Niyetli Kullanım: Domainin kötü niyetli olarak, örneğin bir rakibiniz tarafından markanızın itibarını zedelemek amacıyla kullanıldığını düşünüyorsanız, bu durumu kanıtlamak için bu platformlara başvurabilirsiniz.

Ancak, bu süreçlerin başarılı olması için belirli kriterlere uygun olmanız gerekmektedir. Örneğin, markanızın tescilli olması, domainin kötü niyetli kullanıldığını kanıtlamak için yeterli delillerinizin olması gibi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.

Her durum farklı olabilir ve bu tür durumlar hukuki ayrıntılar içerir. Domainlerin sahipliğiyle ilgili ihtilafların çözümü için profesyonel bir hukuki danışmanlık almak ve ICANN veya WIPO'nun belirlediği süreçleri takip etmek önemlidir. Bu platformlar, domain ihtilaflarının çözümünde belirli standartlara ve kurallara sahiptir ve başvuruları değerlendirirken bu kurallara göre hareket ederler.

Bu ayrıntılı  konuda ve marka tescili ile ilgili diğer sorularınız için hemen bizlere ulaşabilirsiniz. 

Blogger / Marka Vekili
Selçuk ÖZTÜRK
 

Saygıdeğer meslektaşımız ve bizleri uzaktan uzağa takip eden rakiplerimiz; Sıkça Sorulan Sorularda ve blog yazılarımızdaki emeklerimizi göz önünde bulundurarak lütfen kopyalayıp kopyalayıp sitenizde kullanmayın. Sonrasında telif ve diğer manevi alacaklarımızla tahsilat yapıp hayır kurumlarına bağışlamak zorunda kalıyoruz, ne sizin yorulun ne biz yorulalım. Emeğe saygı, sağlıcakla kalın.

Yardıma mı ihtiyacın var?

Hızlı bir şekilde marka başvurusunda bulunmak istiyorsanız "Hızlı Başvuru" formunu doldurmanız yeterlidir. Tarafınıza hızlıca dönüş sağlayacağız..