orta doğu'DA MARKA TESCİLİ

IRAK MARKA TESCİLİ

Irak Madrid Protokolüne üye değildir ve marka başvuruları için ülke içerisinde bir vekil aracılığı ile yapılabilir.

Noter ve konsolosluk onaylı vekaletname gerekmektedir. Eğer Irak konsolosluğu yoksa Ürdün konsolosluğu üzerinden onaylatılmalıdır. Tescillenmek istenen markanın 15 adet örneği gönderilmelidir. Ayrıca, tescil talep edilen ürün ve hizmetlerin bir listesi verilmelidir. Ortak marka başvuruları için teknik şartname sunulması gerekmektedir.

Çoklu sınıf sistemi kullanılmakta ve uluslararası nice sınıflandırma sistemine tabidir.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve her 10 yılda bir yenileme yapılabilir. Ancak, 2004 öncesinde yapılan başvuruların koruma süresi 15 yıldır.

Marka, şekli incelemeden geçtikten sonra 3 ay süreyle resmi bültende yayınlanır. Bu süre zarfında itirazlar alınabilir.

Marka kullanma yükümlülüğü 2 yıldır. 2 yıl boyunca marka kullanılmadığı takdirde, üçüncü kişiler tarafından markanın iptali için dava açılabilir.

Yenileme işlemi 10 yılda bir yapılmalıdır.

SURİYE MARKA TESCİLİ

Suriye, Madrid Protokolüne üyedir ve Madrid Protokolü üzerinden başvuru yapılabileceği gibi ülke içerisinde bir vekil aracılığıyla da doğrudan başvuru yapılabilir.

Başvuru için konsolosluk ve noter onaylı vekaletname gereklidir. Tescillenmek istenen sınıfların listesi Arapça olarak sunulmalıdır. Rüçhan kullanılacaksa, başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde Arapça tercümesi ile birlikte sunulmalıdır.

Tek sınıflı sistem kullanılır, yani her sınıf için ayrı bir başvuru yapılmalıdır. Uluslararası nice sınıflandırma sistemine tabidir.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresizce kullanılabilir.

İncelemeden geçtikten sonra marka, 90 günlük bir süre için bültende yayınlanır. Bu süre zarfında üçüncü kişiler tarafından itiraz edilebilir.

3 yıl boyunca markanın kullanılması zorunludur. Marka kullanılmadığı takdirde üçüncü kişiler tarafından markanın iptali için dava açılabilir.

Yenileme işlemi 10 yılda bir gerçekleştirilmelidir.

LÜBNAN MARKA TESCİLİ

Lübnan, Madrid Protokolüne üye değildir. Ancak ülke içerisinde bir vekil aracılığıyla başvuru yapılabilmektedir.

Başvuru için konsolosluk onaylı vekaletname gereklidir. Başvurulacak olan sınıf listesi sunulmalıdır. Rüçhan kullanılacaksa, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde sunulmalıdır.

Çoklu sınıf sistemi kullanılmaktadır. Ancak tek sınıflı başvurularda emtia sayısı 12’yi geçerse ek harç maliyeti ödenmesi gerekmektedir. Uluslararası nice sınıflandırma sisteminin 10. sayısına tabiidir.

Marka koruma süresi 15 yıldır ve 15 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresizce kullanılabilir.

İtiraz sistemi bulunmamaktadır.

Markanın kullanımı zorunlu değildir.

Markanın 15 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir.

İSRAİL MARKA TESCİLİ

İsrail, Madrid Protokolüne üyedir. Madrid Protokolü aracılığıyla veya ülke içerisinde bir vekil aracılığıyla doğrudan başvuru yapılabilmektedir.

Başvuru için basit imzalı vekaletname gereklidir. Başvuruda markanın bir görseli sunulmalıdır. Markanın kullanılacağı sınıfların listesi İngilizce veya İbranice olarak sunulmalıdır. Rüçhan kullanılacaksa, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde verilmelidir.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresizce kullanılabilir.

Marka incelemeden geçtikten sonra 3 aylık bir süre için resmi bültende yayınlanır. Bu süre zarfında üçüncü kişiler itiraz edebilir.

Tescil tarihi itibariyle veya son kullanma tarihine göre 3 yıl marka kullanımı zorunludur. 3 yıl boyunca marka kullanılmadığı takdirde, üçüncü kişiler markanın iptali için dava açabilir.

10 yılda bir yenileme yapılması gerekmektedir.

FİLİSTİN MARKA TESCİLİ

Filistin Madrid Protokolüne üye değildir.

Filistin’de marka başvurusu için başvuru sahibinin aşağıdaki belgeleri hazırlaması gerekmektedir:

  1. Marka başvuru formu
  2. Markanın açıklayıcı açıklaması ve görseli
  3. Başvuru sahibinin kimlik bilgileri veya ticaret sicil kaydı
  4. Yetkilendirilmiş bir vekilin imzalı vekaletnamesi

Filistin’de marka başvurusu yapılacak markanın koruma süresi 10 yıldır.

Marka başvurusu aşamaları şu şekildedir:

  1. Başvuru ve belgelerin hazırlanması
  2. Başvurunun yetkili bir vekil aracılığıyla Filistin Fikri Mülkiyet Ofisine sunulması
  3. Başvurunun incelenmesi ve yayınlanması
  4. İtiraz süresi
  5. Tescil işlemi ve belgelerin alınması
  6. Marka koruma süresinin takibi ve yenileme işlemlerinin zamanında yapılması.

ÜRDÜN MARKA TESCİLİ

Ürdün Madrid Protokolüne üye değildir. Ülke içerisinde bir vekil aracılığıyla başvuru yapılabilir.

Başvuru için noter ve konsolosluk onaylı bir vekaletname gereklidir. Markanın bir örneği ve talep edilen ürün ve hizmetlerin Japonca olarak listesi gönderilmelidir. Markanın anlamı varsa açıklanmalıdır.

Tek sınıflı sistem kullanılmaktadır; her sınıf için ayrı başvuru yapılmalıdır. Uluslararası Nice sınıflandırma sistemine tabiidir. Rüçhan kullanılacaksa başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde sunulmalıdır.

Marka koruma süresi 10 yıldır ve 10 yılda bir yenileme yapılabilir.

Marka şekli incelemeden geçtikten sonra 3 ay süreyle resmi bültende yayınlanır; bu süre zarfında itiraz edilebilir.

5 yıl boyunca markanın kullanılması zorunludur. Kullanılmadığı takdirde, 3. kişiler markanın iptali için dava açabilir. Bu 5 yıllık süre, tescil tarihine veya markanın son kullanma tarihine göre başlar.

10 yılda bir yenileme işlemi yapılması gerekmektedir.

SUUDİ ARABİSTAN MARKA TESCİLİ

Suudi Arabistan Madrid Protokolüne üye değildir. Ülke içerisinde bir vekil aracılığıyla başvuru yapılabilir. Herhangi bir itiraz veya ret olmadığı takdirde, tescil işlemi yaklaşık olarak 12 ay sürmektedir.

Başvuru için konsolosluk ve noter onaylı bir vekaletname gerekmektedir. Suudi Arabistan patent ofisi tarafından yayınlanan sınıf listesine göre seçilen sınıfların listesi sunulmalıdır.

Tek sınıflı sistem kullanılmaktadır, yani her sınıf için ayrı başvuru yapılmalıdır. Uluslararası nice sınıflandırma sistemine koşullu olarak tabiidir. Ancak 33. sınıf tamamı, 32. sınıf alkollü içecekler, 29. sınıf domuz eti ve 28. sınıf noel ağacı tescili için başvuruda bulunulamamaktadır.

Marka koruma süresi 10 hicri yıldır (10 hicri yılı=9 yıl 8 ay). Bu sürelerin sonunda yenileme işlemi yapılarak süresizce kullanılabilmektedir.

Marka resmi bültende yayınlandıktan sonra 90 günlük bir süre içerisinde itiraz edilebilir.

5 yıl boyunca markanın kullanılması zorunludur. Kullanılmadığı takdirde, 3. kişiler markanın iptali için dava açabilirler.

10 yılda bir yenileme işlemi yapılması gerekmektedir.

UMMAN MARKA TESCİLİ

Umman Madrid Protokolüne üyedir. Madrid protokolü üzerinden başvuru yapılabildiği gibi ülke içerisinde bir vekil aracılığıyla direkt başvuru da yapılabilmektedir.

Başvuru için apostil onaylı ve imzalı bir vekaletname gerekmektedir. Ticaret sicil gazetesinin İngilizce veya Arapça olarak sunulması gerekmektedir. Markanın 15 adet örneği ve kullanılacak ürün ve hizmetlerin listesi de verilmelidir.

Tek sınıflı sistem kullanılmaktadır, yani her sınıf için ayrı bir başvuru yapılmalıdır. Uluslararası nice sınıflandırma sistemine tabiidir.

Marka koruma süresi 10 yıldır. 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresizce kullanılabilmektedir.

Marka incelemeden geçtikten sonra 90 gün boyunca resmi bültende yayınlanmaktadır. Bu süre zarfında itiraz edilebilir.

5 yıl boyunca markanın kullanılması zorunludur. Son kullanım tarihi itibariyle 5 yıl içerisinde kullanılmayan markalar için 3. kişiler tarafından markanın iptali için dava açılabilir.

10 yılda bir yenileme işlemi yapılması gerekmektedir.

YEMEN MARKA TESCİLİ

Yemen Madrid Protokolüne üye değildir. Ülke içerisinde bir vekil aracılığıyla başvuru yapılabilmektedir.

Başvuru için noter ve konsolosluk onaylı vekaletname gerekmektedir. Ticaret sicil gazetesi de noter ve konsolosluk onaylı olarak sunulmalıdır. Tescillenmek istenen markanın 16 adet örneği ile birlikte markanın kullanılacağı sınıfların bir listesi verilmelidir.

Tek sınıflı başvuru sistemi kullanılmaktadır ve uluslararası nice sınıflandırma sistemine tabiidir. Ancak 32 ve 33. sınıflar (alkollü içecekler) için tescil yapılamamaktadır.

Marka koruma süresi 10 yıldır. Her 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak marka süresiz olarak kullanılabilmektedir.

Marka incelendikten sonra 3 aylık bir süre içinde resmi bültende yayınlanır. Bu süre zarfında 3. kişiler tarafından itiraz edilebilir.

Tescil tarihine veya son kullanma tarihine göre 5 yıl boyunca markanın kullanılma yükümlülüğü bulunmaktadır. 5 yıl boyunca marka kullanılmadığı takdirde, 3. kişiler markanın iptali için dava açabilirler.

Her 10 yılda bir yenileme yapılması gerekmektedir.

KATAR MARKA TESCİLİ

Katar Madrid Protokolüne üye değildir. Ülke içerisinde bir vekil aracılığıyla başvuru yapılabilmektedir. Tescil işlemi genellikle yaklaşık 24 ay içerisinde tamamlanmaktadır.

Başvuru için noter ve konsolosluk onaylı vekaletname gerekmektedir. Ayrıca markanın kullanılacağı sınıfların bir listesi de verilmelidir.

Tek sınıflı sistem kullanılmaktadır, yani her sınıf için ayrı bir başvuru yapılması gerekmektedir. Uluslararası nice sınıflandırma sisteminin 7. Sayısına koşullu olarak tabiidir. Ancak 33. sınıf tamamı, 32. sınıf (Alkollü İçecekler), ve 29. sınıf (Domuz eti) için tescil başvurusunda bulunulamamaktadır.

Marka koruma süresi 10 yıldır. Her 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak marka süresiz olarak kullanılabilmektedir.

Marka resmi bültende yayınlandıktan sonra 4 ay içerisinde itiraz edilebilir.

5 yıl boyunca marka kullanma yükümlülüğü bulunmaktadır. Eğer marka 5 yıl boyunca kullanılmazsa, 3. kişiler markanın iptali için dava açabilirler.

Her 10 yılda bir yenileme yapılması gerekmektedir.

KUVEYT MARKA TESCİLİ

Kuveyt Madrid Protokolüne üye değildir. Ülke içerisinde bir vekil aracılığıyla başvuru yapılabilmektedir.

Başvuru için noter ve konsolosluk onaylı vekaletname gerekmektedir. Ayrıca ticari sicil kaydı fotokopisi ve markanın noter onaylı yeminli tercümesi de verilmelidir.

Tek sınıflı sistem kullanılmaktadır, yani her sınıf için ayrı bir başvuru yapılması gerekmektedir. Uluslararası nice sınıflandırma sisteminin 10. sayısına tabiidir. Ancak 33. sınıfın tamamı ve 32. sınıf (alkollü içecekler), 29. sınıf (domuz eti) için tescil başvurusunda bulunulamaz.

Marka koruma süresi 10 yıldır. Her 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak marka süresiz olarak kullanılabilmektedir.

Marka bültende yayınlandıktan sonra 90 gün içerisinde itiraz edilebilir.

5 yıl boyunca marka kullanma yükümlülüğü bulunmaktadır. Eğer marka 5 yıl boyunca kullanılmazsa, 3. kişiler markanın iptali için dava açabilirler.

Her 10 yılda bir yenileme yapılması gerekmektedir.

BAHREYN MARKA TESCİLİ

Bahreyn Madrid Protokolüne taraf olup, uluslararası nice mal ve hizmet listesini kullanmaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra marka 60 gün boyunca yayında kalır ve bu süre içinde itiraz edilebilir. Markanın tescili için 10 ay süre gerekmektedir. Marka 10 yıl süreyle tescillenir ve her 10 yılda bir yenilenmesi gerekir. Yenileme için 3 aylık bir süre bulunmaktadır. Eğer bu süre içinde yenileme yapılmazsa, marka iptal edilir. İptal edildikten sonra 3 yıl boyunca marka başkası tarafından tescil edilemez.

Marka başvurusu için noter tasdikli ve konsolosluk onaylı vekaletname gerekmektedir. Başvuran şirketin Ticaret Sicili’ne kaydını gösteren bir belge de gereklidir. Başvuru yapılan marka bir işaret içeriyorsa, 8 adet kopyası istenmektedir. Eğer başvuru sahibinin ülkesi Lahey Anlaşması’na taraf ise, vekaletnamenin Bahreyn Konsolosluğuna veya herhangi bir Arap konsolosluğuna onaylatılmasına gerek yoktur. Apostille belgeleri Bahreyn Sanayi Mülkiyet ve Patent Ofisine göndermek yeterlidir.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ MARKA TESCİLİ

Birleşik Arap Emirlikleri Madrid Protokolüne üye değildir. Ülke içerisinde bir vekil aracılığı ile başvuru yapılabilmektedir. Tescil işlemi genellikle yaklaşık 18 ay içerisinde tamamlanmaktadır.

Başvuru için noter ve konsolosluk onaylı vekaletname gerekmektedir. Markanın kullanılacağı sınıfların bir listesi ve varsa markanın bir örneği (logo ile birlikte) verilmesi gerekmektedir.

Tek sınıflı sistem kullanılmaktadır, yani her sınıf için ayrı bir başvuru yapılması gerekmektedir. Uluslararası nice sınıflandırma sistemine tabidir.

Marka koruma süresi 10 yıldır. 10 yılda bir yenileme işlemi yapılarak süresizce kullanılabilmektedir.

Marka incelemeden geçtikten sonra 1 aylık bir süre için resmi bültende yayınlanmaktadır. Bu süre zarfında itiraz edilebilmektedir.

5 yıl boyunca marka kullanma yükümlülüğü bulunmaktadır. Marka kullanılmadığı takdirde 3. kişiler tarafından markanın iptali için dava açılabilir.

10 yılda bir yenileme yapılması gerekmektedir.